друкувати


Лікар застерігає: Бережіться лептоспірозу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-28 11:47:02
Лептоспіроз — небезпечне гостре інфекційне захворювання, на яке хворіють люди і тварини, викликане мікробом лептоспірою. Мікроби разом з сечею хворих тварин потрапляють у водойми, де й живуть до 300 днів. Хворіють на лептоспіроз велика рогата худоба, свині, кози, вівці, хутрові звірі, сірі щури та мишоподібні гризуни, собаки, люди. Цього року, зокрема, вже захворіло 4 жителі нашого регіону.

Мікроби потрапляють до організму не тільки через шлунково-кишковий тракт, а й через ушкодження шкіри та слизової оболонки. Причини можуть бути такі: вживання продуктів, забруднених лептоспірами, недотримання правил особистої гігієни. Хвороба починається раптово, підвищується температура до 38—40 градусів, сильно болять м’язи, з’являється слабкість, ломота у всьому тілі, суглобах. Хворий не може ходити. Можуть бути нудота й блювота, жовтушне забарвлення шкіри й слизових оболонок, висипи на шкірі, крововиливи в сітківку ока та внутрішні органи, у зв’язку з чим сеча та кал стають темними. Без своєчасного лікування захворювання лептоспірозом може призвести до тяжких наслідків: ураження нирок, печінки та інших органів.

Як же захистити себе від лептоспірозу? Епідеміологи дають такі поради. На польових роботах, риболовлі, під час догляду за хворою худобою необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Продукти, воду зберігати в закритому вигляді, ретельно оберігати їх від гризунів. Різноманітні отрути, що реалізуються в місті, не дають очікуваного ефекту у боротьбі з гризунами, тому варто довірити справу фахівцям профдезвідділу санепідемстанції, які знищать гризунів в оселях, магазинах, продовольчих складах.

Автор: Галина Плугатор, лікар-епідеміолог райсанепідемстанції
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі