друкувати


В.Цибулько: В Криму може зрости українська свідомость

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-27 06:18:05
Пов’язувати черговий конфлікт з Чорноморським флотом з фактичним початком передвиборчих перегонів не варто, вважає політолог Володимир Цибулько.

Він відзначає, що наразі, дійсно, існує спроба деяких київських експертів сформулювати дії українського МЗС як один із елементів виборчої кампанії президента. "Адже загострення відноси з Росією одразу мобілізує націоналістичне середовище, на що вони і розраховують", - пояснює експерт. Однак на його погляд, така позиція є хибною. "Ніякого навмисного наміру в даному випадку не проглядається - є просто чіткі, однозначні дії Міністерства закордонних справ, і ніякого спеціального маневру за висилкою російського дипломата Лисенка з України немає. Суть полягає в тому, що він просто жодним чином не реагував на заяви української влади щодо дій російського флоту в Севастополі. При тому ж, помилковість такої поведінки зрештою визнав і головнокомандуючий флотом. Тому, тут просто російському флоту нагадали, в якій країні він знаходиться і хто тут господар", - зазначає Цибулько, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Разом із тим, оцінюючи взаємозв’язок АРК і різноманітних виборчих технологій, політолог прогнозує, що передвиборча агітація Юлії Тимошенко мало торкатиметься Кримської теми. На його думку, прем’єр буде загравати одночасно і паралельно з усіма електоральними групами. "Однак, лінія Тимошенко буде дещо схожа із лінією Януковича в Криму, тільки вона буде менше педалювати на православ’ї. Тим більше, що кримська група депутатів-бютівців має свій сегмент впливу і свою комунікацію", - говорить він.

Вцілому, за його прогнозом Цибулька, голоси кримчан у президентській кампанії розподіляться за сценарієм, схожим до виборів у парламент. "Хіба що ліберальний Крим може несподівано дати більше 10% Яценюку, враховуючи його колишню діяльність на міністерському посту Автономії. Тут в нього залишилося своє прагматично-ліберальне середовище, яке його підтримує", - зазначає експерт.

Крім того, ще одною несподіванкою жителів півострова, на думку політолога, може стати зростання української свідомості, в наслідок якої кандидат Ющенко у першому турі може отримати значно більше 10%.

Обговорити на форумі