друкувати


Товари "Made in USA" у США знайти складно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-27 05:52:05
Ринок США переповнений китайськими товарами. Туристу знайти суто "американський" сувенір, наприклад, чашку з фотографією Обами, але без напису "Made in China", нині дуже-дуже складно.

Чи мoжна сьогодні обійтися без товарів китайського виробництва, ілюструє книга американської журналістки Сари Бонджорні. Вона намагалася протягом року не користуватися нічим, що виготовлено в Китаї. Пошуки лампочок, кулькових ручок, ґудзиків та інших необхідних у щоденному побуті речей в перетворюються на майже детективну історію. Через рік Сара припинила свій експеримент, бо вишукувати речі, виготовлені не в Китаї, було занадто складно.

Дешеві та не дуже якісні. Це при тому, що самі американці не дуже високої думки про китайські товари, які дуже часто є дешевими, не дуже якісними, а подекуди навіть небезпечними для здоров'я. "Я вважаю, що це дешеві товари. Коли я був дитиною, майже все виготовлялося в Америці, а тепер все виготовляється в Китаї", - розповідає американець німецького походження Лука Гренджер.

70 відсотків товарів, які продаються в великій американській мережі універмагів Walmart, виготовлені в Китаї. 95 відсотків усіх відеоігор, які продаються на ринку США, теж китайського виробництва. А коли йдеться про дитячі іграшки, то це взагалі майже сто відсотків.

Вигідніше виготовляти у Китаї. Напис "розроблено в США" ще можна знайти, а от "виготовлено в США" дуже складно. Причин багато, пояснює Дуглас Паал – експерт Фонду Карнегі, але насамперед, йдеться про зиск для підприємців. "Дедалі вищі витрати на оплату працівників, податкові вигоди для тих підприємств, які виготовляють щось в інших країнах, а потім імпортують свій товар у США". На його думку, у найближчому майбутньому не варто очікувати різких змін, адже підприємці й надалі розвиватимуть виробництво там, де це вигідно. І не є принциповим питанням, чи йдеться про Китай та Індію, чи про Тайвань, повідомляє DW.

Обговорити на форумі