друкувати


"Катинський злочин" - нові факти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-25 03:00:09
На території церкви Різдва Богородиці в місті Глибоке Вітебської області нещодавно виявлено масове поховання. Останки належать, правдоподібно, розстріляним органами НКВД полякам та представникам інших нацйіональностей.

Поряд з останками виявлені гільзи від радянської зброї, а в одязі, що зберігся, пачки цигарок варшавської фабрики "Progres". Польща звернулася до Мінська з пропозицією, аби польські спеціалісти взяли участь у працях в Глибокому, але поки що відповіді не отримала.

Голова Колегіуму Інституту Національної Пам’яті професор Анджей Пачковський вважає, що беручи до уваги холодні польсько- білоруські стосунки, Польща не матиме великого впливу на перебіг праць на території церкви. Пачковський однак наголошує, що поляки повинні докласти усіх зусиль, аби оприлюднити правду про цей злочин.

Анджей Пачковський: "Можливості з польського боку досить обмежені, але ми повинні зробити те, що можемо, наприклад, перевірити інформацію в польських архівах, зібрати свідчення людей, котрі у 1939-41 роках мешкали на цій території. І звертатись до білоруської влади, може навіть за посередництвом міжнародних організації, аби ці праці розпочались."

Професор Пачковський не виключає спроб фальсифікації результатів досліджень, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі