друкувати


Ноу-хау по-українськи: Вступна кампанія - 2009

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 04:07:56
Ажіотаж навколо вступної кампанії до вищих навчальних закладів у Львові пояснюють фінансовою кризою. Через складну економічну ситуацію випускники шкіл прагнуть вступити у виші на безкоштовній основі, на місця державного замовлення.

Більшість абітурієнтів вважають, що зовнішнє оцінювання не забезпечує рівних прав при вступі, і що у львівських університетах домінує корупція і хабарництво.

На половину місць зі 125-ти державного замовлення на правознавство претендують пільговики. А ті молоді люди, які продемонстрували високий рівень знань при зовнішньому оцінюванні, набравши по 400 балів, змушені обирати інший фах або ж навчатись на платній формі. Диплом на юридичному факультеті за спеціальністю "правознавство" чи на факультеті міжнародних відносин Львівського національного університету імені Франка обійдеться у понад 55 тисяч гривень. Інший престижний факультет, економічний, де знову ж таки переважно на державні місця претендують пільговики, коштуватиме більше, ніж 25 тисяч гривень.

Випускники, які вступають на пільговій основі, подали документи одразу у 7-20 вишів, обираючи цілком протилежні спеціальності. Адже головна мета – безкоштовне навчання.

Натомість інші абітурієнти перебувають у невизначеній ситуації і побоюються, що не мають шансів пройти на державну форму навчання. З огляду на це, Оксана з Луцька приїхала у Львів, щоб забрати свої документи. "Я уже зрозуміла, хоча набрала високий бал на оцінюванні, що не пройду на державну форму, а платити не зможемо, – каже вона. – Я мріяла про прикладну математику, але, на жаль, піду вчитись туди, де безкоштовно. Я подала документи у кілька вишів".

Товариство Лева в рамках проекту "Вступ 2009 очима громадськості" моніторить вступну кампанію у Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті "Львівська політехніка" і Національному лісотехнічному університеті. Найвищий конкурс у цих вишах на такі напрямки як фінанси та кредит, економіка підприємства, облік та аудит, а найменше подано документів на спеціальності – фізика, радіоелектронні апарати, лісозаготівля.

Освітянин і керівник проекту Оксана Чабан проблемою називає те, що набір на навчання пільговиків проводиться без обмежень і за низьким балом, тому абітурієнти з високим рівнем знань не потраплять на державну форму навчання.

"Вузи мали б відслідковувати, який бал встановлювати собі, – зазначає

Оксана Чабан. – Дитина, яка набрала менше ніж 390 балів навіть би не подавалась на ту чи іншу спеціальність. Усім було б зрозуміло".

63% опитаних абітурієнтів вважають, що зовнішнє оцінювання не витіснило корупцію з львівських вишів, а найбільше зловживань варто очікувати протягом 5 днів, коли абітурієнти подаватимуть оригінали документів в один із вишів.

Спостерігачі мають великі сумніви, що Міносвіти та Міністерство охорони здоров’я зможе виявити фальшивих переможців олімпіад, дітей гірників, чорнобильців чи інвалідів, які вступають згідно пільг.

Громадські експерти вважають, що Міносвіти має визначити на кожну спеціальність відсоток тих осіб, які можуть вступати на пільгових умовах на державну форму навчання, щоб не відкинути здібних і талановитих молодих людей , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі