друкувати


Право "бути не зовсім тверезим"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-24 11:59:21
За даними ВООЗ, зі 178 держав світу лише у 16 чинна абсолютна заборона на алкоголь для водіїв. Рекорд лібералізму б’є Кіпр, де допускають 0,9 проміле, у більшості країн допустимий рівень алкоголю в крові становить 0,5—0,8 проміле.

Так 0,8 проміле дозволено у Вірменії, Канаді, В’єтнамі, Ірландії, Еквадорі, Сінгапурі, Британії, США, Венесуелі, Великобританії, Люксембурзі.

0,5 проміле — в Австрії, Білорусі, Ізраїлі, Іспанії, Італії, Латвії, Німеччині, Туреччині, Франції, Греції.

0,3 проміле — Боснії, Індії, Таджикистані, Росії, Японії.

0,2 проміле — Бразилії, Китаї, Грузії, Польщі, Швеції, Норвегії.

Повна заборона на алкоголь — у Чехії, Пакистані, Ірані, Румунії, Словаччині, Азербайджані, Угорщині, Кувейті. І поки що в Україні. Бо Міністерство внутрішніх справ виступило з ініціативою дозволити водіям за кермом уживати алкоголь. Його вміст не має перевищувати 0,3 проміле. Проти нововведення виступає Міністерство охорони здоров’я.

По суті, Державтоінспекція не пропонує нічого нового, бо на нинішній день "тверезою" вважається норма концентрації алкоголю у видихувальному повітрі власне 0,3 проміле. І постанову Кабміну від листопада 2008 року, яка обумовлює цю норму, ніхто не скасовував.

Допустимі порції спиртного у 0,3 проміле, це — 500 г пива, 230 г вина, 60 г горілки, 55 г віскі, 55 г коньяку, 20 г спирту. Але все це, виявляється, дуже відносно та індивідуально. Бо теоретично така концентрація утворюється через 1,5—2 години після вживання алкоголю. Але у жінки, яка важить 48 кг і яка спожила пляшку пива, у крові може бути навіть 1 проміле етанону. А в 100 кг чоловіка, в якого проблеми зі шлунком, жовчним міхурем, нирками, — спершу концентрація може бути у нормі, а через 2—3 години набагато перевищити. Отож, мають значення закуска до напою, погода, емоційний стан людини, якість алкогольного напою і, звичайно, сам стан здоров’я. І жоден лікар достеменно не скаже, яка доза алкоголю допустима перед дорогою.

— Стан сп’яніння не можна визначати лише вимірюванням проміле, — пояснює завідувач наркологічного кабінету ЦРЛ Зіновій Андрейчук. — Комплекс тестів і методів клінічного обстеження суб’єкта визначає його поведінку, стан свідомості, орієнтацію у просторі й часі, а також у власній особистості, стан пам’яті, здатність зв’язано викладати події, вегето-судинні реакції, рухливу активність, рефлекси. За результатами такого обстеження і даними кількості алкоголю в організмі і формують остаточний висновок.

У медицині вважають легкою стадією сп’яніння наявність у крові 0,5—1,5 проміле, середньою 1,5—2,5 проміле, а далі йде важка стадія. У першому випадку спостерігається незначне зниження уваги й концентрації рухів, у другому — неправильне сприйняття відстані й розмірів предметів, "тунельний" зір, у третьому стані — стан ейфорії, неадекватна поведінка. Але всі ці ступені можуть братися до уваги, скажімо, для порушників громадського порядку.

— Але стосовно водіїв виноситься один вердикт — наявність або відсутність сп’яніння, — наголошує Зіновій Андрейчук.

У житті "свіжі" 0,3 проміле, якщо людина випила перед дорогою натще чи як ото тепер, у спеку, можуть бути набагато небезпечніші, ніж учорашні "похмільні" 0,5 проміле. Тому, на думку медиків, в Україні, де понад 30% населення хворіє на алкоголізм, не можна вводити будь-яке послаблення щодо "сухого" закону за кермом. Бо наш народ не знає міри.

— Лише за півроку із 152 осіб, які проходили експертизу у нашому наркокабінеті, — оперує цифрами Зіновій Андрейчук, — у 62 виявлено факт сп’яніння. Окрім цього, 88 фактів зафіксовано у приймальному покої, загалом це — 150 осіб. Майже половина від загального числа освідчених перебувала у стані алкогольного сп’яніння, 90 відсотків — це сільське населення.

Можна припустити, що ці конкретні цифри не відображають повної реальної картини, і п’яних за кермом на наших дорогах набагато більше. Адже не поставиш на кожній вулиці постового і навіть у випадку затримання нетверезого порушника не завжди вдається довести його провину. Береться до уваги і час проведення експертизи, якість тестування і ще дуже багато інших нюансів. Водії й без того звинувачують фахівців у маніпулюванні експертизи, жаліються на несправність медприладів. А що буде, коли водій боротиметься за своє законне право "бути не зовсім тверезим?". Конфлікти тільки загостряться. Водій отримає додатковий шанс себе захистити, чого не скажеш про медицину з її теперішнім рівнем розвитку, особливо на периферії.

Автор: Квітослава СОНЯХ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі