друкувати


Вчені створять штучний мозок протягом 10 років?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-23 05:16:24
Штучний людський мозок може бути сконструйований протягом 10 років. З такою заявою виступив на конференції TED ("Технології, Розваги, Дизайн") в Оксфорді провідний експерт в області нейронауки і технологій, керівник проекту Blue Brain Генрі Маркрем.

"Створити людський мозок цілком можливо, і ми можемо зробити його за 10 років", - сказав він, повідомляє РБК-Україна.

У своїй доповіді на конференції вчений зазначив, що синтетичний мозок людини може бути використаний, зокрема, в пошуках лікування психіатричних захворювань. При цьому він додав, що на Землі близько двох мільярдів людей страждають від тих чи інших поразок мозку.

Г.Маркрему і його команді поки вдалося змоделювати лише елементи мозку щура. Учасники проекту Blue Brain зосереджені на вивченні так званої "нової кори" (неокортекса) - областей кори головного мозку, які тільки намічені у нижчих ссавців, а у людини складають основну частину. Неокортекс пов'язаний із соціальними відносинами і складними когнітивними функціями, пояснює Г.Маркрем.

Проект Blue Brain в даний час має у своєму розпорядженні цифрову модель нейронної мережі, що складається з десятків тисяч нейронів, що дозволило дослідникам сконструювати віртуальну модель неокортікальних структур. Роботи над проектом по створенню штучного мозку почалися в 2005 році.

Обговорити на форумі