друкувати


У справі Ґонґадзе політики будуть готові на компроміс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-23 03:33:46
За будь-яких обставин, тема Ґонґадзе є своєрідним бумерангом, і доки існуватиме нинішнє політичне покоління, доти вона буде витати над ним, зазначає політолог Володимир Цибулько.

"З огляду на це, затримання Пукача означає, що Володимир Литвин – вже не кандидат у президенти", - говорить він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

За словами Цибулька, у затримані генерала Пукача можна очікувати, що сценарії розвиватимуться за двома напрямками. "Перший – це відкриття "скриньки Пандори", за якого все це політичне покоління посиплеться. Може виявитися, що носіями інформації у справі Ґонґадзе були багато політиків, які виглядають успішними і у постмайданний період, а насправді мали б відповідати перед законом. Тобто, мова йде про те, що вони знали – але нічого не сказали і ніяк не протидіяли", - говорить експерт.

При цьому, він зауважує, що при правильному підході, затримання Пукача може пролити також світло на справу з отруєнням Віктора Ющенка. "Це зачепить ще один потік і буде видно як диференціюватимуться "колишні", ця фавористична кучмівська публіка, яка стала олігархами завдяки особистому сприянні Кучми в розподілі майна. І тут сюжет може розгорнутися навіть дуже несподівано, можуть бути названі неочікувані імена", - зазначає Цибулько.

Другим варіантом, як відзначає політолог, може стати внутрішній політичний торг. "Зв’язка Прокуратури і СБУ може зіграти і на загашення всієї інформації у даній справі, і вивести із сценарію тих чи інших персонажів", - припускає Цибулько. В цьому випадку, за його словами, може бути задіяний компромісний підхід, першим питанням якого може стати розпуск парламенту. "Саме ця тема може зачепити ту необхідну критичну масу політиків, які в обмін на приглушення інформації можуть погодитися на будь-які нав’язані їм сценарії. Вони готові будуть обміняти свободу на політичний компроміс", - вважає експерт.

Обговорити на форумі