друкувати


Повінь 2008: Згадаймо, як це було...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-22 05:30:58
Повінь, яка сталась рівно рік тому, визнано наймасштабнішою за останнє століття. Розміри лиха, накоєного нею, обчислювались мільярдами гривень, людськими жертвами, а ще — трагізмом, який ще довго відлунюватиме в пам’яті усіх. До річниці сумної дати Коломия ВЕБ Портал пропонує своїм читачам згадати, як це було...

— У результаті опадів, які тривали з 21 до 26 липня, в гірських річках, потоках, в річці Прут різко піднявся рівень води, що і спричинило повінь, — розповідає заступник голови райдержадміністрації Мирослав Мацьків. — На Коломийщині паводкові води розмили 4,1 кілометра берегів річок, що спричинило збитки на 15 млн грн. Було зруйновано 46 кілометрів дорожнього полотна на автошляхах, сім мостів, з яких найважливіші — корницький (який з’єднував Коломию із Запруттям), спаський і печеніжинський (які з’єднували Коломию з гірськими селами). А це — ще плюс 14 млн грн. збитків. Нестримний потік води в Пруті підмив і зруйнував дамбу у Воскресинцях, вода пішла прямо на село. На щастя, залишились неушкодженими очисні споруди, інакше це призвело б до екологічної катастрофи. Зазнало збитків і лісове господарство, були пошкоджені лісові дороги, мостові переходи. Значні збитки мали і служби електро-, газопостачання, зв’язку.

Але найстрашніша статистика стихії — людські збитки. На Коломийщині були підтоплені три тисячі 634 двори. Найбільше постраждали села запрутської зони, Нижній і Верхній Вербіжі, Спас. У дев’яти випадках люди цілком втратили своє майно. Повінь пошкодила 3,5 тисячі гектарів сільськогосподарських угідь населення. Загалом, збитки, нанесені людям, обчислювались сумою 85 млн грн. Втім, не зважаючи на масштаби стихійного лиха, усі служби спрацювали оперативно і фахово, ніхто не рахувався з власним часом. Злагоджено, цілодобово працювала в ті нелегкі дні райдержадміністрація, вболіваючи за кожного потерпілого. Діяла "гаряча" телефонна лінія, штаб, комісія з надзвичайних ситуацій. Крім державної допомоги, населенню Коломийщини підсобляли благодійні фонди, партії, виробничі концерни, підприємці, приватні особи. Гуманітарна допомога надходила з різних областей України. Було відкрито благодійний рахунок Коломийської РДА для виплати допомоги потерпілим від стихії.

— Дружню руку допомоги трьом найбільш постраждалим районам нашої області, серед яких і Коломийський, простягнула Київщина, — продовжує заступник голови райдержадміністрації Нестор Печенюк. — До нас приїздила тодішній голова Київської ОДА Віра Ульянченко, яка заявила про готовність допомогти багатьох будівельних організацій, сільгоспвиробників, благодійних фондів. Разом з гуманітарною допомогою на Коломийщину почала прибувати техніка, будівельні фірми вивчали масштаби лиха і брались до роботи.

Усього на Коломийщині потребував відновлення після повені 61 об’єкт, — каже Нестор Євгенович. — На 26 з них роботи були завершені минулого року. Ще 35 потребують завершення розпочатих робіт. Загальна сума коштів, які були необхідні для першочергових робіт на постраждалих від водної стихії об’єктів, — 40 млн грн. Торік було освоєно 28 млн грн. Але підрядні організації недоотримали торік за фактично виконані роботи 102 млн грн, які Коломийський район отримав тільки нещодавно, у липні, з резервного фонду Держбюджету. Проблемним залишається питання завершення робіт на "заморожених" об’єктах. Найбільш затратним із них є будівництво кладки через річку Прут у Воскресинцях. Її довжина — 320 метрів, загальна вартість — шість мільйонів гривень. На жаль, нормативні документи Кабміну цього року ще не визначили механізму продовження розпочатих робіт. Проте, тривають перемовини з будівельними фірмами, які згодні продовжувати післяповеневі ліквідаційні роботи. Готові далі працювати на Коломийщині ПП "Сенс", ПП "Калюс", "ШБ Спецпроммонтаж", "Укренергобудмеханізація". Загалом ідеться про відновлення берегоукріплень і мостових переходів у Рунґурах, Слободі, Печеніжині, Мишині, Винограді. Про початок нових будівельних робіт поки що говорити зарано, тож будемо сподіватись, що держава не залишить без уваги решту пошкоджених повінню об’єктів.



Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі