друкувати


Погодинна оплата – тіньова зарплата

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-22 04:14:39
Уже в наступному році буде введена погодинна оплата праці. У такий спосіб народні депутати розраховують захистити права найманих робітників, а експерти у свою чергу не виключають, що такі нововведення будуть сприяти збільшенню тінізації зарплат.

Згідно із законом "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України (щодо погодинної оплати праці)" рівень погодинної оплати праці буде прописуватися в бюджетному законі, методику його розрахунків буде визначати Кабмін. Роботодавці будуть платити за кожну відпрацьовану годину, але не нижче даного рівня.

На думку депутатів, такі нововведення особливо необхідні зараз, коли люди змушені працювати в режимі неповного тижня або неповного робочого дня. Часто при нарахуванні зарплат, роботодавці, знижують їх непропорційно. Наприклад, робочий тиждень скоротився на пару годин, а зарплата – на третину. Таким чином, увівши погодинну оплату праці, автори документа сподіваються захистити права найманих робітників.

Тим часом експерти вважають, що прийняття цього закону навряд чи збагатить українців. Ставку погодинної оплати будуть розраховувати, ґрунтуючись на рівні мінімальної щомісячної зарплати, а, значить, вона буде становити приблизно 3,84 гривень. Більше не зможе платити, насамперед, сама держава. При цьому середній рівень погодинної зарплати в США – 7 доларів, у Європі – 11 євро.

Крім того, якщо роботодавець не зможе платити зарплати за такою методикою, він просто відмовиться від офіційного оформлення персоналу або буде проводити скорочення. У такий спосіб буде рости рівень офіційного безробіття, і, відповідно, видатки держави на допомогу безробітним, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі