друкувати


Комунальні платежі є найбільшим імпульсом для зростання цін

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-21 11:13:58
Пробютівські заяви про ймовірність кризи із неплатежами за компослуги, за словами експерта, пов’язані із розумінням колапсності ситуації, і покликанні врятувати уряд від відповідальності, зазначає політолог Володимир Цибулько.

"По-перше, урядом запущений маховик суцільних затримок по виплатам. На сьогодні уже є близько 1,5 млрд грн боргу по зарплаті, 15 млрд грн затримок з повернення ПДВ, з частини бізнесу податки стягнуті уже на три місяці вперед, тощо. Таким чином, відбувається системне скорочення фактично усіх державних фінансів", - зауважує експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Цей "сніговий ком", за його словами, розчавлює бютівців остаточно, і тому частина з них починає говорити про ймовірність кризи, щоб зберегти власне електоральне ядро з огляду на те, що дострокові парламентські вибори стають очевидними. За словами Цибулька, з однієї сторони такі заяви є констатування факту, що ситуація у сфері ЖКХ справді кризова, а з іншої – це сигнал "рятуйся, хто може!".

Ситуація не була б такою плачевною, зауважує він, якби підняття тарифів не запускало тотальний інфляційний маховик. "Комунальні платежі, особливо по енергоресурсам є найбільшим імпульсом для суцільного зростання цін, - говорить він. – Тому, при скороченій грошовій масі і при тому, що уряд, все таки, не ризикує далі обвалювати гривню, восени справді можна зіштовхнутися із кризою неплатежів".

Джерело: Телерадіокомпанія "НТК"
Обговорити на форумі