друкувати


Про красиві та здорові зуби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 05:10:33
Догляд за зубами необхідно починати з моменту їх появи. Маленьким дітям рекомендується протирати зуби ватним тампоном, а з 2,5-3-літнього віку для попередження появи зубного нашарування дітям дають тверду їжу: яблуко, моркву, огірок. А також навчають дітей полоскати рот теплою водою, користуватися зубною щіткою — спочатку без пасти, а згодом із пастою.

Чистити зуби слід послідовно, у середньому 3-4 хвилини, двічі на день — після сніданку і перед сном. Після кожного прийому їжі рот полоскати теплою водою.

Необхідно пам’ятати, що діти 7-8-річного віку належать до груп підвищеного ризику захворюваності на карієс. Зубне нашарування —це пусковий механізм до розвитку карієсу і захворювань навколозубних тканин.

У різних людей зубний камінь відкладається по-різному і залежить від характеру харчування, частоти й акуратності догляду за порожниною рота. Тверда природна їжа зміцнює слизову порожнину рота, видаляє механічні частинки та сприяє доброму кровопостачанню зубощелепної системи.

При зубних болях відмічається загальна слабкість, головні болі. При запальних процесах зуба підвищується температура, збільшуються і стають болючішими підщелепні лімфовузли, виражена болючість при їжі. Процес локальний, але наступає порушення діяльності всього організму.

Стоматологічні захворювання знижують опірність організму, ускладнюють протікання захворювань внутрішніх органів і систем організму, часто вони є симптомами загального захворювання.

Автор: Сергій ЧЕРНЕНКО, приватний лікар-стоматолог
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі