друкувати


Кризу допоможе здолати грошове дерево

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 03:10:53
Ця непримітна, на перший погляд, квітка неначе чекала свого часу, щоб заявити про себе у всій своїй красі та змісті.

Кілька років тому, придбавши маленький паросток цього вазона, я і не думала, що все так обернеться. Звали його "грошове дерево", як пояснила продавчиня, або "дерево щастя", "копійчатка", "доларове дерево", "грошовик", "товстянка" — всі ці назви (народні) однієї рослини — крассули. Уже пізніше зі спеціальної літератури я дізналася про енциклопедичну назву диво-дерева та його цілющі властивості.

Отже: крассула (товстянка) Crassulal.

Батьківщина: Південна Америка, цвіте: в культурі — рідко. Існує декілька різновидів крассули: деревовидна; серповидна; продирявлена; вивернена.

Листя крассули овальне, 2-3 см (деревовидна, серповидна), часто обведене обідком, покрите крапками на темно-зеленій глянцевій поверхні. Є і жовтолисткові сорти. Дерево володіє феноменальною стійкістю. Виживає як у гарячих, так і у прохолодних приміщеннях. Довго обходиться без поливу і навіть мириться з частковим браком світла. Утворює деревовидний стовбур. При правильному догляді та обрізці можна сформувати рослину будь-якої форми. В поганих умовах листя крассули є дрібніші, осипаються. Погано переносить перенасиченість вологою (краще недолити, ніж перелити).

Улітку виносьте товстянку на балкон або подвір’я. Розмножується квітка пагонами (найкраще березень-квітень), хоча може вкорінюватися протягом року. Для посадки підходить листова і дернова земля з піском (1:1:1). З лікувальною метою листя товстянки застосовують проти наривів, набряків, застарілих ран, розсмоктування рубців.

І про кризу. Товстянку почали охоче купувати у квіткових магазинах, а бізнесмени переконані: "грошове дерево" обов’язково приносить успіх!

Автор: Оксана БІЛОЦВІТ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі