друкувати


"Проща миру й поєднання" в Більшівцях (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 02:46:01
Ще по дорозі з Галича до Більшівець зустрічаємо десятки українських та польських автомобілів. Дехто з приїжджих іноземних гостей польською запитує у місцевих дорогу до костелу. Галичани з радістю відповідають, пояснюють та просять під час прощі за них помолитися. У Більшівцях святиню видно здалеку. З костелу лунає запальна музика та пісні. Так сучасні молоді віряни, монахи й монахині прославляють Господа. Для мешканців селища це вже не дивина. Зате їхні гості, дехто з яких вперше натрапив на співи і пританцьовування в храмі, така молитва справжня дивовижа.

"Я православний, - каже 53-річний тернополянин Петро Корчинець, - у нас в церкві усі співи поважні, й нічого подібного й бути не може. Але Бог єдиний для всіх, і я радію, коли молодь, нехай навіть так, але горнеться до храму, не звертає на манівці. Вірю, що в майбутньому усі юнаки і юнки, які тут присутні, стануть добрими людьми, матерями, батьками, а хтось, можливо обере священичу або монашу дорогу. Таких не зваблять наркотики, горілка, розпуста, бо їх охороняє Господь".

Навколо костелу розкладені десятки наметів. Тут живуть паломники. До Більшівець прибула молодь з римо- і греко-католицьких парафій Львова, Тернополя, Вінниці, Кременчука, Борисполя, Кракова, Варшави. Деякі з них пройшли по 120-150 кілометрів (!!!!!) у 30-градусну спеку. Звідусіль чуються різні мови—українська, російська, польська, англійська. Перекладача ніхто не потребує.

"Було важко й непросто, але у нас була мета: дійти до спільно відновленого поляками й українцями костелу, помолитися у храмі, де колись знаходилася чудотворна ікона Пресвятої Діви, зустрітися із друзями", - розповідають паломники з львівського містечка Яворів. Так своїм прикладом юнь показала деяким не особливо налаштованим на мир та поєднання з поляками місцевим жителям і навіть священикам, що доброта, ласкаві усмішки, неупередженість, уміння прощати і бажання разом будувати майбутнє здолають все.

Зрештою над відновленням святині щороку працюють представники сусідніх держав. Про якісь політичні чи етнічні розбіжності ніколи нема мови. Вони об’єднані спільною справою - якнайшвидше відбудувати святиню. За допомогою Сенату республіки Польща, Міністерства культури сусідньої країни, польської спільноти та завдяки невичерпній енергії відомої суспільної діячки Вєслави Голік й місцевого пароха, монаха-францисканця Гжегожа Цимбали зроблено надзвичайно багато.

На місці, де ще донедавна була дуже знищена святиня, майже за рік повстав монастирський комплекс, окремо збудовано кухню, душові кабіни й туалети. Ще кілька днів впорядкування і все за європейськими стандартами. Тепер тут можуть приймати паломників. У майбутньому, за словами отця Гжегожа, при Більшівецькому костелі буде потужний духовний молодіжний осередок з бібліотекою, лекційними залами для вивчення іноземних мов, маленьким музеєм монастиря та костелу.

Оглянути комплекс, й відновлений костел та помолитися разом з молоддю, набратися від неї шаленої енергії на добрі справи до Більшівець прибули керівник комісії у справах поляків закордоном, сенатор сейму Республіки Польщі Лукаш Абгаровіч, керівник "Спільноти Польської" Мацей Плажинський, архієпископ-митрополитЛьвівської архідієцезії Римо-католицької церкви в Україні Мечислав Мокрицький, Генеральний консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Гжегож Опаліньскі, десятки священиків, монахів і монахинь з України та Польщі.

"Немає різниці, якою мовою ви молитися, до якої конфесії належите, головне, аби жили за Божими заповідями та християнськими законами, були моральним, добрим та співчутливими людьми, яких так потребує теперішнє суспільство", - сказав єпископ Мечислав Мокшицький під час Літургії, наголошуючи на особливу роль молоді у будівництві майбутнього двох народів

Після святкової Літургії ще протягом кількох днів будуть тривати духовні концерти, молитовні зустрічі, розважання, молитви на вервиці, під час яких молодь буде знайомитися та обмінюватися досвідом по християнському життю та праці. "Мені надзвичайно приємно знаходитися у такому святому, сповненому історії місці, - сказав пан Абгаровіч, звертаючись до присутніх. - Ваша дружба вже давно стала підвалинами побудови міжнародних стосунків між Україною та Польщею, двома великими багатими на історію і сучасні здобутки країнами".

А ще великою і приємною несподіванкою під час молодіжної прощі стало оголошення, що у Більшівцях відтепер офіційно розпочинає діяти молодіжний центр миру та поєднання.







Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі