друкувати


Їмо, щоби жити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-20 01:15:49
Відомий американський лікар Поль Брег, фахівець у галузі оздоровчого харчування, сказав: "За гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетити; ліки, але не здоров’я; будинок, але не домашній затишок; книгу, але не розум; прикраси, але не красу; розкоші, але не щастя; релігію, але не спасіння".

Древній афоризм гласить: "Ми не для того живемо, щоб їсти, а їмо, щоб жити!". Їжа дає енергію для життєдіяльності організму, пластичний (будівельний) матеріал для росту, оновлення ушкоджених і відмираючих клітин різних органів і тканин. Все це організм одержує з їжі після дуже складних перетворень, які починаються в органах травлення. При визначенні кількості і складу їжі, необхідної для нормальної життєдіяльності організму, слід ураховувати стать і вік людини, фізичне, розумове навантаження (ступінь втрати енергії), стан організму. Їжа містить білки, жири, вуглеводи, вітаміни, воду, солі і мікроелементи. Найважливіші джерела білків — м’ясо, риба, яйця, сири, молоко, квасоля, соя, горох. У раціоні школяра щодня повинні бути такі продукти: 500 мл молока або кисломолочного напою, по 50 г сиру і риби, 150-200 г м’ясних продуктів, одне яйце, 80-100 г жирів (у т.ч. 20-25 г олії).

Вуглеводи є основним джерелом енергії. Цінною є властивість вуглеводів дуже швидко засвоюватися організмом. Загальновідомо, як знімає втому чашка солодкого чаю; крім того вуглеводи, як білки і жири, є пластичним матеріалом для організму. Основну масу вуглеводів ми одержуємо у вигляді крохмалю з продуктів рослинного походження — картоплі, круп, бобових. Є вуглеводи і в молоці. Їх багато в апельсинах, вишнях, сливах, редисці, яблуках, грушах, гарбузах, баклажанах.

Клітковина сприяє нормалізації перистальтики кишок. Багато її в бобах, горіхах, гречаних, вівсяних, яєчних крупах, сухофруктах, моркві, зеленому горосі.

Вітаміни беруть участь у життєво важливих біохімічних процесах. Слово "вітамін" означає "білок життя".

Вода є основним середовищем для обміну речовин у організмі. Перевищення потреби в їжі веде до надлишкової ваги та зростання навантаження на серцево-судинну систему й опорно-рухового апарату.

Автор: Оксана НЕПИЙВОДА, лікар-терапевт, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі