друкувати


Юля приречена на перемогу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-18 02:29:43
Заява Віктора Ющенка про свій остаточний намір брати участь у президентській виборчій кампанії 17 січня 2010 року, висловлена з підніжжя Говерли на мітингу бази Заросляк 18 липня ц.р., є красномовним свідченням і доказом 99,9 % гарантованої ймовірності входження у другий тур президентських виборів виключно кандидатур Тимошенко і Януковича.

Висловлена Ющенком позиція самостійно балотуватися остаточно вибиває будь-які теоретичні шанси у реалізації іншого альтернативного проекту акумуляції голосів на підтримку компромісного для кланів Кучми-Ющенка-Фірташа кандидата Арсенія Яценюка пройти у другий тур виборів, виштурхавши у перегонах Юлію Тимошенко на безнадійне третє місце. Заява Ющенка свідчить про остаточну зневіру кланів здійснити такий проект, адже справжня соціологія свідчить про домінуючи рейтинги саме Януковича і Тимошенко. Олігархам, Януковичу (ПР) та Банковій, не вдалося відправити у відставку до президентських виборів діючого прем’єра Юлію Тимошенко, і цей потенційний адмінресурс та соціально-фінансовий урядовий ресурс значно підсилює напередодні виборів шанси Тимошенко на перемогу. Натомість будь-які шанси у реалізації завідомо утопічного ющенківського прожекту про одночасні парламентські та президентські вибори дорівнюють нулю, і лише викликають радикальну алергію у всіх політичних колах усвідомленням віддаленості гаранта Конституції від реалій сьогоднішньої політики.

Олігархічні та впливові політичні сили станом на 18 липня остаточно визначилися у підтримці своїх кандидатів, і не бажають (окрім "збіднілого" олігарха Фірташа) ставити на абстрактні або завідомо програшні кандидатури т.зв. "третьої сили". Непрохідність у другий тур кандидатури Яценюка зумовлюється і остаточним визначенням наміру балотуватися на президентську посаду двох інших впливових політиків другого ешелону: Литвина і Тігіпка. Таким чином, попередньо спланований сценарій тріумфального старту та входження у другий тур виборів Януковича-Яценюка, гарантовано ламається браком голосів, на які сподівалися у штабі Яценюка, за рахунок участі на електоральному полі Тимошенко ще й Ющенка, Литвина, Тігіпка, Тягнибока (у Галичині) і ймовірно Гриценка, а ще у разі потреби висунуть як мінімум кандидатуру Бориса Тарасюка. Все це робить абсолютно неможливим набрання Яценюком більше голосів у першому турі, аніж Тимошенко. А можливе ухвалення Верховною Радою запропонованих БЮТ та ПР змін до закону "Про вибори президента України", згідно яких територіальні та дільничні комісії формуються з числа представників парламентських фракцій, і, можливо, трохи з числа кандидатів шляхом жеребкування, зводить до мінімуму шанси кандидатів у президенти з числа "третьої сили".

Таким чином, як на мене, другий тур президентських виборів ознаменується вражаюче-тріумфальною беззаперечною перемогою виключно Юлії Тимошенко, яка стане першою в історії України жінкою-президентом. Адже у другому турі, незалежно від позицій і уподобань самих кандидатів у президенти Яценюка, Литвина, Тігіпка, Тягнибока, Гриценка, Тарасюка..., електоральні антиЯнуковицькі уподобання обернуться голосами виключно на користь саме Тимошенко. Вся Західна Україна, Центр і значно більші аніж у 2006 та 2007 р.р. території Сходу і Півдня віддадуть свої голоси за Юлію Тимошенко.

Автор: Юрій Романюк, голова фракції БЮТ в Івано-Франківській обласній раді
Обговорити на форумі