друкувати


Як уберегтися від інфекцій?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-17 11:45:41
Поширення таких кишкових інфекційних хвороб, як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, хвороба Боткіна, холера та інших, пов’язане з нехтуванням давно відомих і прописних істин.

Ми постійно чуємо від медиків чи з засобів масової інформації про такі прописні істини, як миття рук, заборону вживання води з невідомих джерел постачання, немитих овочів та фруктів. Поширенню інфекційних хвороб сприяють також комахи, зокрема, мухи. Важливо, щоб харчові продукти зберігались згідно з вимогами (температурний режим, товарне сусідство), а сміття і харчові відходи не були доступними для мух та бродячих тварин.

Інколи доводиться бачити, як дорослі просто на ринку, в магазині, на вулиці пропонують дітям або і самі вживають немиті фрукти, ягоди, несуть у сумках разом з немитими овочами незагорнутий хліб. Вони навіть не уявляють, скільки мікроорганізмів може потрапити в організм з немитих овочів, забрудненого хліба чи молока з багаторазової пластмасової тари невідомого походження! Хочеться наголосити, що великій небезпеці піддають гостей організатори заходів (весілля, проводи в армію, похорони), де страви готують з недоброякісної сировини, з порушенням технології, умов зберігання, а також залучають до приготування страв чи обслуговування осіб, які не пройшли медогляду і не мають підготовки та не дотримуються елементарних правил гігієни. За нанесення шкоди здоров’ю гостей такі організатори можуть притягуватись навіть до кримінальної відповідальності.

Стихійні ринки та гори сміття на діючих, чистка використаних контейнерів, бродячі собаки аж ніяк не сприяють епідемічному благополуччю.

Заходи для попередження інфекційних хвороб прості і доступні для кожного з нас. Отож, необхідно: дотримуватись правил особистої і колективної гігієни, утримувати в чистоті житло, території садиб та місць громадського перебування, вживати і використовувати воду, безпечну в епідвідношенні, а також дотримуватись такого банального правила, як миття рук. Це дозволить попередити більшість інфекційних хвороб.

Автор: Дмитро АНДРУШКО, завідувач епідвідділу райСЕС
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі