друкувати


"Він намагався дати ляпаса моїй державі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-16 05:20:44
За українку, яку принизили в грецькому посольстві, вступилося МЗС України.

"Він ляснув моїм паспортом по столу, стукнув рукою... І раптом — я ледве повірила своїм очам: консул витягнув шию, витріщився і почав кривлятися, розтягнув губи і очі пальцями... Тоді різко підскочив до скляної перегородки, що нас розділяла, і кілька разів стукнув по ній рукою навпроти моїх очей, спочатку кулаком, наче бив мене по обличчю, а потім долонею — ніби намагався дати ляпаса... Я була шокована і не могла вимовити ні слова..." Ця історія з киянкою Валентиною Малей трапилася не в зоопарку, а в цілком пристойному місці — консульстві Греції в Україні. Сюди жінка прийшла, аби отримати візу — в липні планувала полетіти на відпочинок до Греції. Візу Валентина не отримала. А її враження від спілкування з грецьким консулом Димитріосом Михалопулосом нині стали предметом службового розслідування грецького посольства в Україні.

До цього інциденту Валентина Малей вже не раз бувала за кордоном, в тому числі й у Греції. Зокрема, в травні відпочивала на острові Кріт. Літню відпустку жінка вирішила провести на Халкідікі, де на неї вже чекали донька та її родина. Одначе візу жінці не відкрили, мотивуючи відмову так: "підозріло часто їздить у Грецію". Та гроші за переліт і готель — 1300 євро — вже були заплачені. Повертати їх ніхто не збирався. Тому жінка вирішила ще раз спробувати "візового" щастя. Їй удалося потрапити на співбесіду до консула, де й сталася вищеописана історія.

"Він намагався дати ляпаса не мені, а моїй державі! — каже жінка. — Невже мій уряд не спроможний захистити мене від такого свавілля?" У Міністерстві закордонних справ України уже пообіцяли відреагувати на хамську поведінку грецького дипломата. Як зазначає директор департаменту консульської служби Сергій Погорєльцев повідомив, що цей випадок не залишиться без реагування з боку МЗС України, тому у зовнішньополітичному відомстві мають намір змістовно вивчити ситуацію і вжити відповідних заходів.

Саму Валентину Малей учора запросили на розмову в посольство Греції. Сподіватимемось, не тільки щоб відкрити візу, а й вибачитися за поведінку колеги. Але на момент верстки номера результат цих відвідин ще не був відомий.

Автор: Інна СТЕПАНЧУК , "Україна молода"
Обговорити на форумі