друкувати


"Червона картка" ЄВРО-2012

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-16 04:35:47
Під натиском скандалів та сварок похитнувся ще один вітчизняний моноліт – футбол. Сварки у царстві шкіряної кулі ставлять під загрозу не тільки проведення європейського чемпіонату в Україні, але й можуть позбавити українських вболівальників задоволення від суперництва між вітчизняними командами.

Більше того, ті суперечки можуть поставити під сумнів результати попереднього чемпіонату України з футболу. Як наслідок, позбавити права вітчизняних грантів виступати на міжнародній арені, шукаючи щастя у Лізі чемпіонів та Лізі Європи.

Персони "нон-грата" від спорту. Почалося усе через вибори президента української футбольної прем’єр-ліги. Тоді "Дніпро", "Динамо", "Металіст", "Арсенал" і "Кривбас" відмовилися у них брати участь. Далі дніпропетровський "Дніпро" звернувся до суду з вимогою визнати нелегітимність створеної під минулий футбольний сезон прем’єр-ліги. Мовляв, реєстрували цю організацію з порушенням.

І окружний адміністративний суд Києва визнав прем’єр-лігу недійсною, давши їй 10 днів на апеляцію. Юридичні наслідки такого рішення свідчать про те, що результати останнього чемпіонату України з футболу – недійсні. Адже проводився він нелегітимною організацією. Якщо немає чемпіонату, то київське "Динамо" та донецький "Шахтар" не мають права виступати у Лізі чемпіонів. Відповідно харківському "Металісту", донецькому "Металургу" і полтавській "Ворсклі" до Ліги Європи теж зась.

У прем’єр-лізі, незважаючи на рішення суду, провели матч за Суперкубок України. У протистоянні з київським "Динамо" у ньому поступилася полтавська "Ворскла". Продовжують готуватися і до старту вітчизняного чемпіонату – він має початися 17 липня. Керівництво прем’єр-ліги пояснює своє ігнорування судового рішення тим, що розгляд спортивних справ у судах загальної юрисдикції заборонено статутами ФІФА і УЄФА.

Однак позов "Дніпра" було адресовано не безпосередньо до прем’єр-ліги, а до Печерської райадміністрації, де було зареєстровано футбольну організацію. Тож начебто футбольні статути і не порушено.

Власник "Дніпра" Ігор Коломойський (на фото) звинуватив у ситуації, що склалася, президентів трьох команд – ФК "Харків" Віталія Данилова, львівських "Карпат" Петра Димінського та Вадима Рабиновича, який на момент реєстрації ліги очолював київський "Арсенал". Саме вони готували установчі документи прем’єр-ліги. Прем’єр-ліга в свою чергу звернулася з проханням до ФФУ втрутитися у ситуацію. І навіть взяти на себе проведення вітчизняного футбольного чемпіонату. Бо прецедент, створений власниками "Дніпра", може призвести до повної анархії в українському футболі.

Прем’єр-ліга отримала 30 діб. Вирішенню цієї проблеми було присвячено засідання виконкому ФФУ у минулу п’ятницю. Безпосередні учасники спору – Ігор Коломойський, який є водночас і віце-президентом ФФУ, та президент прем’єр-ліги Віталій Данилов – на засідання не з’явилися. Перший захворів, другий готував проведення матчу за Суперкубок. За результатами засідання виконкому, ФФУ оприлюднила свою позицію у цьому конфлікті.

"На нашу думку, проблеми та непорозуміння виникли через те, що, як часто буває в новій справі, учасники процесу створення прем’єр-ліги не чітко визначились стосовно концептуального моменту – організаційно-правової форми цього утворення, рішення щодо обрання якої мало прийматись виключно учасниками Ліги на основі консенсусу, і на яке ФФУ вважала за неможливе впливати з етичних міркувань", – йдеться у заяві, яку оприлюднив президент Федерації Григорій Суркіс.

Як повідомив Суркіс, керівництво Федерації укладе договір з прем’єр-лігою, яка ще має статус юридичної особи, про організацію та проведення чемпіонату України з футболу сезону 2009/2010 років. Угода ця з відкладальною умовою. Її суть – приведення прем’єр-лігою своїх установчих документів до вимог законодавства. ФФУ дала на вирішення цього питання 30 днів. Футбольні чиновники пообіцяли, що результати попереднього сезону переглядатися не будуть. Новий сезон, очевидно, поки теж буде. Щоправда, коли функціонери прем’єр-ліги не встигнуть, то федерація може й передумати. Не виключено, що право проведення чемпіонату може отримати інша футбольна організація. Наприклад, професійна футбольна ліга. Щоправда й такий крок – не гарантія проведення чемпіонату. Бо чимало і в тому, і в іншому випадках залежить від власників клубів. Зберуться вони, чи не зберуться, домовляться між собою, чи ні.

Олігархи посварились через ЄВРО. Футбольні аналітики кажуть, що сваритися олігархи почали через ЄВРО-2012. За їх припущеннями, Коломойський вважає Суркіса головним винуватцем втрати Дніпропетровськом ЄВРО-2012. Він запідозрив, що Суркіс "злив" Дніпропетровськ, обмінявши його на Харків, який лобіював президент "Металіста" Олександр Ярославський.

Дніпропетровськ у перелік міст-господарів ЄВРО-2012 не потрапив. Найбільш вагомим аргументом "проти" стала відсутність держгарантій з реконструкції аеропорту. Повітряними воротами володіє АТ "Дніпроавіа", у якому Коломойський має інтерес як найбільший кредитор. З приватизацією аеропорту тривалий час зволікали і остаточне рішення про його продаж прийняли у лютому 2009 року. Але приватизувати не встигли. Тож і гарантій, які вимагало УЄФА, у Дніпропетровську не дали. УЄФА винесло рішення, яке обурило дніпропетровську владу. Президент УЄФА Мішель Платіні у своєму листі меру Дніпропетровська прямо визнає, що рішення про виключення міста було ухвалено після проведення консультацій з представниками приймаючих асоціацій. Тобто в Україні йдеться про ФФУ, яку очолює Григорій Суркіс. Не виключено, що через це дніпропетровські депутати запропонували оголосити Суркіса персоною "нон-грата".

Спочатку у Дніпропетровську збиралися подати апеляцію на рішення УЄФА. Потім відмовилися від такої ідеї. І запропонували УЄФА призупинити своє рішення, поки не визначаться доля українських міст, які приймуть ЄВРО-2012. До звернення також прикріпили гарантійні листи Коломойського як власника стадіону і потенційного інвестора аеропорту. Утім, рішення європейських футбольних чиновників лишилося незмінним – у Дніпропетровську ЄВРО не буде.

Конфлікт ускладнюється тим, що у федерації футболу Коломойський – заступник Суркіса. У бізнесі ж, де обидва дуже давно співпрацюють, навпаки. Дніпропетровський олігарх тривалий час фінансово підтримував київське "Динамо", що належить Суркісам.

Куди цей конфлікт заведе, спрогнозувати важко. Не варто виключати жоден зі сценаріїв. Наприклад, позбавлення України права на проведення ЄВРО-2012. Мотив в УЄФА може бути достатньо простий, але вагомий: про яке ЄВРО може йти мова, якщо ви власний чемпіонат провести не здатні? Утім, вітчизняних чемпіонатів може виявитися не один, а більше.

Досвід такий в українському спорті є. У баскетболі минулого сезону розігрувалося два українських чемпіонства. Одне – у рамках української Суперліги, інше – Української баскетбольної ліги. Причиною розколу стали різні погляди на кількість легіонерів на баскетбольному майданчику. Та власне тепер власники клубів уже розібралися між собою і на днях оголошено про об’єднання двох баскетбольних ліг. Цікаво, що за чутками, як мінімум чотири клуби-розкольники належали Ігорю Коломойському , повідомляє Гарт.

Обговорити на форумі