друкувати


Чорнобиль очима дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-16 02:37:10
Під такою назвою минулого тижня в Українському спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення, що у передмісті столиці, відкрилась пересувна виставка дитячих робіт, яку кілька місяців тому організувала Всеукраїнська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль України".

Понад 120 дитячих витворів (малюнки, вироби народної творчості, писанки, вишивка) відтепер і аж до вересня виставлені на суд людський у невеликій кімнаті згаданого вище медично-оздоровчого закладу. Привезли їх автобусом із Коломиї, де, власне, вони вперше демонструвалися як експонати виставки "Чорнобиль очима дітей". Останню члени Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" організували з нагоди відзначення Всесвітнього Дня захисту дітей. А зініціював її створення голова правління Коломийської міської громадської організації "Союз Чорнобиль України", яка є тамтешнім регіональним осередком згаданої вище Всеукраїнської організації, Віктор Познік. Ця виставка, за словами Віктора Івановича, крім озвученої вище мети, переслідує й іншу: "Ми не хочемо, – зауважує пан Познік, – щоб нас через політичні чвари не ділили на лівобережних та правобережних. Ми всі українці й усі маємо спільну біду - Чорнобиль".

У Коломию, ще до відкриття виставки, члени "Союз Чорнобиль України" привезли дитячі роботи з чотирьох регіонів України: Донецька, Луганщини, Дніпропетровська та Києва.

Під час експозиції колекція поповнилася роботами місцевих юних коломиян, батьки яких є постраждалими від наслідків Чорнобильської катастрофи та переселені у тамтешній край на постійне місце проживання. До речі, зробити цю виставку пересувною - теж ідея Віктора Івановича. "Щоб не лише коломияни побачили дитяче сприйняття та осмислення Чорнобильського лиха, - пояснює власну пропозицію В.Познік, тай люди з усіх регіонів України". Коломия підготувала 60 робіт.

І ось Київ, вірніше його передмістя. На межі між столицею та курортним селищем Пуща водиця, у лісі розмістився Український спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. У ньому цілий рік оздоровлюють дітей, батьки яких постраждали від наслідків аварії на ЧАЕС, та тих, хто і нині проживає на так званих радіаційнозабруднених територіях. Сюди, до них і прибула згадана вище виставка. "Я дуже радо сприйняв пропозицію Віктора Івановича, - говорить головний лікар цієї медичної оздоровниці Вадим Боженко, - щоб саме у нашому закладі розмістити виставку. її тематика зрозуміла і близька нашим маленьким пацієнтам, оскільки вони з тих родин, де слово "Чорнобиль" багато що означає". Підтримала думку головного лікаря і одна з організаторів цього заходу, голова комітету "Діти Чорнобиля" Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Світлана Процик, зауваживши, що діти досить реалістично передали власне бачення цієї страшної трагедії, бо самі вони з постраждалих родин, у кожній з яких свій "Чорнобиль". Цю тему вони боляче переживають і їхні рідні, і вони самі, а тому виставлені роботи є унікальними. Це й справді так: у сюжетах малюнків залишене місто; пам'ятник героям-пожежникам, котрі першими кинулися гасити пожежу на зруйнованому вибухом четвертому реакторі; поодинокі людські постаті на фоні дерев та будівель, що за колючим дротом з написом "Радіація" тощо. " У вересні, - говорить пані Світлана, - виставка звідси відправиться у Луганськ, на фестиваль Чорнобильської пісні. Потім - до Дніпропетровська, також на фестиваль, але вже під назвою "Чорнобильські мотиви". І так по черзі в інші регіони. По закінченню турне Україною, вона знову повернеться в Київ, на постійне місце перебування". До речі, урочистості мали дві частини: власне саме відкриття виставки з гостями та першими її відвідувачами і ділові перемовини.

Щодо останніх, то у цьому оздоровчому закладі невдовзі відкриють капличку. З Коломиї для неї привезли практично усе внутрішнє убрання (вишиті рушники, ікони, підсвічники, свічки тощо). Його збирали та купували за власний кошт тамтешні "чорнобильці", члени Коломийської міської громадської організації "Союз Чорнобиль України". Між іншим, у Коломиї капличку "Чорнобильський Спас" збудували ще у 2002 році. Тепер подібна, але у приміщенні згаданого спец диспансеру, буде і в Києві. Більше того, слугуватиме вона за такий собі мініатюрний храм, в якому проводитиметься служба.

З цього приводу, для перемовин, на відкриття виставки приїхав священик Максим (Кравчук) із Київського храму, що на Південній Борщагівці. Там він окрім служби ще й додатково проводить заняття з київськими юними прихожанами у недільній школі. "Якщо тут буде храм, - пояснив мету свого візиту священик Максим, - то повинна бути і служба. У мене з цього приводу є велике бажання допомогти. Тим більше, що прихожанами будуть діти. А я маю досвід і у викладанні Закону Божого для них, і привчання малечі до молитви".

Діти – справді особлива категорія людей, духовність у яких розвивати не так просто. Проте судячи з тих, що були на урочистостях з нагоди відкриття виставки, вони готові до цього. Більше того, практично усі із присутніх загорілися бажання викласти у малюнок чи якийсь інший виріб своє бачення Чорнобильської трагедії щоб не лише їх однолітки, а й ми дорослі дізнались про нього. Тож без сумніву, що з Києва до Луганська ця виставка поїде поповненою новими експонатами.

Відкриття і освячення каплички відбудеться 14 жовтня 2009 року.

Автор: Алла АКСЬОНОВА, "Чорнобильський вісник", 02.07.2009 р
Обговорити на форумі