друкувати


Україна: Бажання не завжди співпадають з можливостями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-15 04:50:13
Зайве захоплення українців купівлею дорогих речей при низькому рівні продуктивності праці призводить до постійного невдоволення життям. Про це заявила в інтерв'ю "Дзеркалу тижня" директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

На її думку, саме невідповідність недосяжно високих для українців стандартів життя з власними можливостями і генерує невдоволення.

Як вважає соціолог, українці стали нічим не стримуваними споживачами. В результаті Україна, яка посідає одне з останніх місць в Європі за рівнем ВВП на душу населення, - серед лідерів з продажу дорогих автомобілів. Населення дозволяє собі демонструвати неймовірний попит на побутову техніку, невиправдане дороге житло.

При цьому Лібанова наголосила, що середній українець хоче забезпечити для себе рівень споживання, близький до стандартів західних демократій, але при цьому перекласти велику частину власних повсякденних проблем на державу. Тобто, він хоче їздити до Європи, дивитися голлівудські фільми, читати західну літературу, не мати цензури, і в той же час він хоче, щоб держава забезпечувала йому високий рівень життя. При цьому так вважає приблизно третина населення України , повідомляє Українська газета в Чехії.

Обговорити на форумі