друкувати


На сайтах з працевлаштування кожна 10 вакансія – шахрайська

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-15 03:53:24
Якщо ви у пошуках роботи, значить ризикуєте стати жертвою шахраїв. Основні схеми обману тут загалом відомі, але сьогодні, коли зросло безробіття, збільшилась кількість шахрайських вакансій. Як їх розпізнати і як уникнути обману під час пошуку роботи, говорили у програмі "Український вимір", виробництва КГ ESG.

Найпоширенішим способом пошуку роботи вважають Інтернет. Головний редактор сайту з працевлаштування JOB.ukr.net Віра Ткаченко каже, що за останні півроку кожна 10-та, а іноді й кожна 6-та вакансія – шахрайська. Їхня кількість за цей час збільшилась в 2-3 рази. Найхарактерніший вид липових вакансій – робота вдома, де пропонують складати ручки, клеїти конверти, обробляти зображення, створювати бази даних. Суть обману полягає в тому, що роботодавець пропонує перерахувати гроші за так звані комплектувальні, а далі, можливі два варіанти розвитку подій: роботодавець забирає гроші і зникає або він надсилає комплектувальні, але потім виявляється, що йому готова продукція не потрібна і вам доводиться самостійно її реалізовувати. Другий вид – робота і Інтернеті. Тут, частіше за все, пропонують натискати на певні посилання чи обробляти електронну пошту. Як правило, така робота приносить мізерні заробітки.

За останні кілька місяців також збільшилась кількість шахраїв, які спокушають наших громадян роботою за кордоном. Вони пропонують працювати гувернантками та садівниками в американських сім’ях або на нафтових платформах в Норвегії.

Насторожити шукача роботи повинно прохання перерахувати певну суму грошей за детальну інформацію про вакансію, заробітна плата понад 1000 доларів, без вимог відповідної кваліфікації або прохання подзвонити за номером , який починається цифрами 8 – 703, коштує він від 6 до 70 гривень.

Адвокат Світлана Рудь радить не впадати у відчай, і навіть коли натикаєтесь на подібні пропозиції, не поспішайте сплачувати кошти наперед, спочатку перевірте реквізити рахунку. Для цього зверніться до найближчого відділу статистики, де вам нададуть повну інформацію про цього роботодавця. Якщо в платіжній картці вказаний ідентифікаційний номер, перевірте його на сайті податкової інспекції України, і у всіх випадках вимагайте підтвердження сплати ваших коштів, а головне уважно читайте умови договору, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі