друкувати


Німеччина: На українських інженерів чималий попит

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-14 03:18:37
З шести перших випускників спільного українсько-німецького факультету машинобудування, який діє при КПІ, всі отримали запрошення на роботу - від німецьких підприємств, або від вузів.

Київський політехнічний інститут ще від часів заснування мав наукові зв’язки з Магдебурзьким університетом ім. Отто фон Ґюріке. Тому, коли 2002 року вузи створили на базі КПІ спільний факультет машинобудування, то проблем з узгодженням навчальних планів не було, розповідає декан Вадим Яворовський. Цього року спільний українсько-німецький факультет відзначив перший випуск.

Щоправда, з 19 абітурієнтів дипломи отримали лише шестеро. Навчатися було надзвичайно складно, адже перші чотири роки студенти вчаться в Україні, потім - два роки у Німеччині, каже Яворовський. "Вони вчаться шість годин кожен день по основній своїй спеціальності, а потім ввечері додатково кожен день чотири години опановують німецьку мову. Це складно і не кожен витримає. Відсів на цьому факультеті значний. Зате ми можемо пишатися всіма нашими студентами, котрі потім вчаться у Німеччині. Там вони отримують знання про європейські стандарти, про ведення німецької технічної документації", - розповідає декан факультету.

Відколи почав діяти спільний факультет, університет уклав з представниками німецької промисловості уже три міжнародні наукові контракти, які виконують магістранти та аспіранти факультету, каже Вадим Яворовський.

Навчальна програма українсько-німецького спільного машинобудівного факультету повністю відповідає вимогам Магдебурзького університету ім. Отто фон Ґюріке. І приїжджаючи до Німеччини українські студенти почуваються "як риба у воді" – жодних додаткових тестів чи заліків складати їм не потрібно. Вони вчаться на рівні з німецькими магістрантами, а подекуди і краще, з гордістю констатує Яворовський: "Кар’єрний ріст у наших випускників дуже крутий, бо вони мають більше переваг, аніж інші наші студен6ти КПІ. Вони самі вибирають, де працювати".

Навчаючись в Україні, студенти цього спільного факультету щорічно платять сім тисяч гривень за так звані "додаткові освітні послуги". У Німеччині освіту вони здобувають безкоштовно, та й ще отримують щомісяця стипендію у 600 євро. Випускники українсько-німецького факультету отримують одразу два дипломи – диплом магістра від Київського політехнічного інституту та Магдебурзького університету ім. Отто фон Ґюріке, а також сертифікат про знання німецької мови.

Всі ці документи вже має випускник цього факультету Олексій Климов. Поки він вирішив продовжити навчання в Україні в аспірантурі, втім не виключає, згодом поїде працювати до Німеччини, де пропонують привабливі умови праці. "Я отримав досить широкі знання. Я магістр інженерної механіки, що дозволяє мені використати мої знання, які я протягом шести років здобував, десь на фірмі, чи підприємстві. Зараз поки думаю", - каже випускник.

Особливих вимог для вступу на спільний українсько-німецький машинобудівний факультет немає. Відбір проходить за результатами зовнішнього тестування, яке абітурієнти складають у школі. Важливо, аби серед складених іспитів був тест із фізики. Небагато випускників шкіл обирають цей фах, тож конкурс на машинобудівному факультеті невисокий, повідомляє DW.

Обговорити на форумі