друкувати


Еліксир молодості існує, але має подвійну дію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-13 05:00:35
Неоціненний скарб, який, з одного боку, дозволяє наблизитися до безсмертя, а з іншого, приховує тяжку побічну дію - понижує ефективність імунної системи.

Еліксир довгого життя, як його називають учені, походить здалеку, з острова Паски, де у землі була виявлена одна субстанція, котра, здається, спроможна продовжити вік. Група американських учених проводила досліди на мишах. Їм вводилася ця субстанція, що має назву рапаміцина (від Rapa Nui). Дослід показав, що життя мишей ставало довшим приблизно на 38%. У журналі "Nature", де були опубліковані результати експериментів, учені демонструють свій оптимізм, пояснюючи його своєю впевненістю, що настане день, коли рапаміцина зможе загальмувати процес старіння навіть у людини, повідомляє Repubblica.it.

Залишається, правда, одна перепона, яку необхідно подолати, - препарат погіршує роботу імунної системи, роблячи молодшими, він одночасно робить організм більш чутливим до хвороб.

Перший раз рапаміцина була відкрита у 70-і роки на острові Паска, у південній частині Тихого океану. І вже використовувалася, та тільки з метою пониження імунітету, у тих випадках, коли пацієнтам робилася пересадка органів, для зменшення ризику відторгнення.

Також проводяться експерименти, як уможливити використання цього препарату у боротьбі з раком. Досліди проводяться у трьох наукових центрах Техасу, Мічіґану і Маіни.

Під час дослідів, препарат вводився мишам старшого віку, що був еквівалентним 60-ти людським рокам. У цих випадках тривалість життя мишей зростала на 28-38%, але, як кажуть американські учені, якби цей дослід проводився на людині, ефект був би ще сильніший. "Я 35 років вивчаю процес старіння і ніколи не бачив жодного препарату, котрий би був настільки ефективним у боротьби зі старінням. Рапаміцина може стати справжнім еліксиром молодості, котрий людство шукало впродовж всієї своєї історії", - каже доктор Арлан Річардсон з Баршопського інституту. З того самого приводу, професор Ренді Стронг з Техаського наукового центру каже: "На нашу думку, - це перший переконливий результат, який демонструє, що процес старіння може бути загальмовано, а життя продовжене за допомогою фармакологічної терапії навіть для зрілого віку".

Проте, нагадують учені, що ще не час трубіти вікторію до того часу, поки не будуть зведені до нуля всі побічні дії препарату, передусім, - небажаний вплив на імунітет.

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі