друкувати


Сплав для чайників: Для тих, хто вперше збирається на Дністер (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-13 03:29:29
Думка про сплав по воді в одних викликає усмішку, інші чомусь кривляться та кажуть, що такий відпочинок небезпечний та надто екстремальний для них. Кореспондент ІФО вперше подолала півсотні кілометрів Дністром.

Точка відліку село Довге Тисменицького району, пункт призначення – село Коропець Монастирського району на Тернопільщині. Час сплаву – 11 годин.

Маршрут Дністром ідеально підходить для тих, хто вирішив вперше спробувати такий вид відпочинку. Досвідчені туристи не радять для першого разу обирати, приміром, гірську річку. Тому рушаємо у захоплюючу подорож найспокійнішою і найдовшою водоймою Прикарпаття.

Дністер протікає по адміністративній межі Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, бере початок у Східних Карпатах. Найцікавішою ділянкою для сплаву вважають відрізок у 250 км. від гирла Золотої Липи до гирла Збруча – Дністровський каньйон. Тут ріка тече по каньйоноподібній долині , утворюючи меандри – природні звивини. Та незалежно який шлях оберете, подорож залишить море емоції та яскравих спогадів.

Світ з річкового плеса виглядає інакшим, ніж з берега. Пливеш, а довкола розгортаються величні краєвиди недоторканої природи. Око поступово звикає до яскравих та темно-зелених відтінків, насолоджуєшся спокоєм і фантастичними ландшафтами. Саме вздовж берегів Дністра поєднані ботанічні, гідрологічні та археологічні пам’ятки. Найдавніші поселення на Прикарпатті якраз розташовані біля цієї ріки. Фотомисливці як пощастить вполюють рідкісну чорну чаплю, птаха занесена до Червоної книги України, також на шляху зустрічаються чорногузи, яструби. Не лякайтесь, якщо по воді стрічкою пропливе вуж. Під час причалу рибалки зможуть закинути вудки та впіймати карася, дикого коропа, щуку, або марену.

Що потрібно? Найкраще сплавлятись на катамаранах, лодках, байдарках. Усе спорядження можна взяти на прокат у Коломийському, або Галицькому районах. Із собою необхідно мати свій наплічник, карімат, спальник, палатку, ліхтарик, сухий спирт, сірники, також КЛМН (кружку, ложку, миску, ніж). З одягу – у будь-яку подорож треба брати теплі речі, бажано бавовняні і шерстяні. Також синтетичний верхній одяг, він легко сохне, у разі якщо ви попадете під дощ. Не лякайтесь теплого літнього ливню, захопіть дощовик, якщо його у вас немає, придбайте кілька метрів клейонки та розділіть її на членів команди. На ноги не варто одягати кросівки, адже вони довго сохнуть, найкраще підійдуть сандалі. Під час сплаву ти зможеш добряче засмагнути на сонці, тому візьми сонцезахисні окуляри та крем, легкий верхній одяг і панаму, аби не отримати тепловий удар першого ж дня. Варто також запастись шнурівками для того, щоб закріпити багаж і пришвартовувати плавзасіб до берега. Придбайте сміттєві мішки, щоб запакувати усі речі, у разі чого вони залишаться сухими. Також пакети знадобляться для сміття.

Якщо протяжність маршруту більше 20 км, захопіть рукавички вони вбережуть ваші руки від мозолів. Увесь багаж слід складати так, щоб найнеобхідніші речі були під рукою: питна вода, печиво, цукерки, горішки, якщо вам закортить щось пожувати. Варто захопити аптечку та засіб від комарів, найкраще спрей. Знадобиться невеличкий килимок, адже гребти доведеться сидячи кілька годин. І наостанок не забудьте фотоапарат.





Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі