друкувати


Не будувати, а… красти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-11 04:42:07
Як відомо, ремонтні та будівельні роботи потребують чималих капіталовкладень. Особливо це стосується випадків, коли люди займаються оздобленням новобудов. Зокрема, чимало коштів "тягне" опалення. Тож, неважко уявити стан власника, який, прийшовши до свого майбутнього місця проживання, бачить відсутність нещодавно встановленого котла. Донедавна з такою, м’яко кажучи, проблемою зіткнулося чимало мешканців Тисменицького району та обласного центру.

В усіх випадках механізм скоєння злочину був ідентичним – зловмисники проникали до чужої квартири шляхом відважування пластикових вікон або балконних дверей, акуратно від’єднували котел і зникали. Варто зазначити, що усі злочинні акції вчинялися вночі, переважно після 24 години. В ході огляду місця події фахівці експертно-криміналістичної служби констатували, що при вчиненні крадіжок зловмисники були досить обережними. Тим не менше правоохоронці не сиділи склавши руки. Оперативники розробили цілеспрямовані заходи з розшуку та затримання крадіїв. І днями спільні та довготривалі напрацювання тисменицьких міліціонерів та сищиків з Івано-Франківського міськвідділу міліції увінчалися успіхом.

Під нагляд оперативників потрапили троє чоловіків. Зловмисниками виявилися двоє мешканців Тисменицького району та івано-франківець. Одному з учасників злочинної групи – 31-рік, інші співучасники – 21-22-річного віку. Прикметно, що усі фігуранти злочинної оборудки – люди з цілком нормальних сімей, забезпечені житлом та транспортом. Щоправда, старший із затриманих вже мав проблеми із Законом за вчинення аналогічних злочинів. Кілька років тому відбував реальне покарання у місцях позбавлення волі. І, як видно, не полишив старої звички жити на "широку" ногу за чужий рахунок.

Як розповів начальник Тисменицького райвідділу міліції майор міліції Олександр Крутий, на сьогодні в ході проведення досудового слідства встановлено причетність затриманих до вчинення 10 крадіжок котлів з будинків у Тисменицькому районі. Ще стільки ж злочинів, за попередніми даними, зловмисники скоїли в обласному центрі. Як встановлено, після викрадення котли транспортувалися до гаражного приміщення, яке зловмисники завбачливо орендували в обласному центрі.

Згодом викрадені опалювальні пристрої реалізовувалися випадковим громадянам. Для порівняння – в середньому вартість нового опалювального пристрою сягає семи тисяч гривень, а крадії продавали їх за дві. Неважко здогадатися, що за таку ціну котли розпродувалися вмить. Усіх фігурантів кримінальної справи заарештовано. Тож, хочеться сподіватися, що відтепер громадянам, які придбали помешкання у новозбудованих будинках буде спокійніше. Утім, радимо людям більш уважно ставитися до збереження майна. Пам’ятайте, що за охорону платять, а за її відсутність розплачуються.

Автор: Ольга КОВАЛЕНКО, СЗГ УМВС в області
Обговорити на форумі