друкувати


Роботи-смітярники на вулицях Європи (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-11 11:57:13
Цікавий проект під назвою DustBot організований для відпрацювання технологій робототехнічного прибирання та вивезення сміття. У ньому задіяно багато фахівців з Італії, Іспанії, Британії, Швейцарії та Швеції, однак провідна роль належить дослідникам з Вищої школи святої Анни (Scuola Superiore Sant'Anna), розташованої в Пізі. Фінансову підтримку проекту надає Європейська комісія (European Commission).

Результатом проекту стали три симпатичні господарські роботи, у кожного з яких свої особливі функції. Перший робот, названий DustClean, це автономна збиральна машина, обладнана обертовими щітками і пилососом. DustClean чистить вулиці, об'їжджаючи місто по заданому маршруту, при цьому зупиняючись перед пішоходами та оминаючи перешкоди. Другий робот, що одержав ім'я DustCart, можна назвати смітярником. Він збирає сміттєві мішки міських жителів і відвозить їх на переробку. І якщо DustClean переміщається на чотирьох колесах, то DustCart достатньо двох. Це стало можливим після використання в конструкції DustCart основи від американського самобалансуючого скутери, а саме Segway Robotic Mobility Platform. Висота робота 150 см, вага 70 кг, швидкість 1 м/с. Одного заряду батарей вистачає на 16 км шляху, повідомляє Новости технологий.

Щоб орієнтуватися в місті DustCart має карту місцевості. До того ж він має можливість зв'язуватися з бездротовими передавачами, що підключаються до його центральної системи контролю, і уточнювати свої координати по ультразвукових маяках. А набір сенсорів не дає йому стикатися з пішоходами і допомагає об'їжджати нерухомі предмети, наприклад, припарковані автомобілі.

У зоні дії DustCart розміщені камери, які передають зображення на центральний пост. Немає потреби контролювати кожне переміщення робота, однак, коли таких помічників на вулицях буде не один десяток, контроль над їх роботою і місцем розташування стане необхідний. Для того, щоб робот-сміттєвоз прибув до місця призначення, його потрібно буде викликати по телефону. Після прибуття робота, клієнт введе свій персональний код через екран на корпусі DustCart. Це буде необхідно, так як подібні системи є платними. При цьому людина зможе вибрати різні маршрути подальшого транспортування сміття, а також тип сміття (органічні відходи, скло, пластик або папір).

Після зроблених маніпуляцій клієнт поміщає мішок сміття в люк робота, що відкрився, і він вирушає до пункту сортування або переробки відходів, де і вивантажує мішок. Ці апарати призначені для роботи в таких місцях, де звичайна збиральна техніка не поміститься. А таких місць дуже багато в європейських містах.

Корисні роботи додатково обладнані сенсорами, що визначають вміст у повітрі бензолу, оксидів азоту, вуглецю і сірки, і датчиками температури. Вони працюють від літієвих батарей, що потребують періодичної підзарядки.

Відомо, що на розробку даної ідеї було витрачено 3 мільйони євро. Однак роботи поки що досить повільні, і потребують удосконалення. Про промисловий випуск таких машин говорити поки що рано.






Обговорити на форумі