друкувати


Криза штовхає на злочини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-10 04:38:05
За даними Міністерства внутрішніх справ, У 2009 році, порівняно з минулим, значно погіршилася криміногенна ситуація. Причому, у всіх регіонах України без винятку.

Вулична злочинність зросла на 12%, кількість збройних нападів – на 15%, а грабежів – на вісім відсотків. Найбільш кримінальними містами, за рейтингом тижневика "Фокус", укладеного на основі статистики МВС, є східні області. Сумну першість надійно утримує Луганськ, де скоєно 56,6 злочинів на 10 тисяч населення. З дуже малим відривом за Луганськом ідуть Вільнянськ і Василівка Запорізької області, а також Лисичанськ Луганської області (55,9 – 54 злочини на 10 тисяч населення). На п’ятому місці – Краснодон Луганської області, за ним – Запоріжжя, міста Радянське (Крим), Селидове (Донецька область), Кривий Ріг (Дніпропетровська область), Макіївка (Донецька область). Тут рівень злочинності коливається від 46,9 до 41,3 випадків на 10 тисяч населення.

Як вважають і соціологи, і самі правоохоронці, такий сплеск злочинності пояснюється кризовими явищами, від яких найбільше потерпіли якраз промислові області Сходу, Центру і Півдня України. Саме тому там злочинність вища. Особливо у невеликих містах, де зупинка одного потужного підприємства зумовлює занепад усього населеного пункту. Крім цього, у всіх регіонах України криза зумовила безробіття, в людей з’явився вільний час і можливість озирнутись довкола. А це часто веде до зростання агресивності, з’являється потяг до криміналу. Крадіжок і грабежів побільшало неспроста, бо треба ж якось дістати гроші, хоча б на випивку, аби зняти стрес.

Що стосується Коломийщини, то у нас хоч і нема різкого зростання злочинності, але до абсолютного спокою на вулицях чи в оселях ще далеко. Тяга до швидкого і нескладного збагачення затьмарює декому розум і штовхає на слизьку стежку.

- 49-річний коломиянин зважився на злочин однієї темної ночі, - розповідає інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями Коломийського міськвідділу міліції Роксана Баранська. – Чоловік пошкодив захисний ролет та вхідні двері в одному з приватних магазинів і поцупив звідти чималу здобич: два котли і гроші. Загалом його злочинний прибуток становив 16 тисяч 950 гривень.

Чуже чи нібито нічийне теж завжди приваблювало липких на руку людей, особливо багато їх тепер, коли будь-яка залізяка може принести такий-сякий прибуток. Тож і не дивно, що спритники зухвало розтягують усе, що лиш під руку потрапляє. В одному з сіл району 18-річний коломиянин украв три металеві рейки довжиною чотири метри, які використовувались для ремонту кладки через річку Прут. А ще двоє напарників потягнули металевий швелер довжиною 4,5 метрів зі стадіону "Юність".

Ще одна п’яна парочка (мешканці району 31 і 42 років) в стані крайнього алкогольного безпам’ятства увірвалась у приватне помешкання. Там "герої" застосували насильство до господарів, видно, хотіли грошей для продовження свого звичного способу життя. Обох затримали, доставили у міськвідділ. Цікаво, жодних висновків із попередніх своїх провин злодії не зробили: один уже мав судимість за крадіжку, а стосовно товариша якраз розглядається справа в суді. Так що не довго затримаються на волі і один, і другий.

Отож, підкреслюють правоохоронці, у нинішній час треба бути обачним, подбати і про безпеку житла, і про власну, щоб не наражатись на чиїсь злочинні наміри.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі