друкувати


Чому українцям відмовляють у візах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-09 04:51:26
Заради отримання шенгенської візи українці днями стоять у чергах і терплять хамство співробітників посольств. Чому до наших громадян ставляться насторожено та упереджено, і що треба знати, аби не побачити червоне світло на шляху до далекого зарубіжжя, з’ясовували учасники програми "Український вимір", виробництва КГ ESG. Більшість українців не може отримати шенгенську візу з першого разу. Лише 35% опитаних отримали її одразу, 47% – з другого разу, 13% – з третього.94% тих, кому відмовили у видачі візи стверджують, що їм так і не пояснили причину такого рішення.

Керівник консорціуму "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко каже, що певні консульства сприймають українських громадян як потенційних трудових нелегальних мігрантів, але порівняно з минулими роками рівень відмов знизився. Насамперед через досвід наших громадян, який дає змогу краще підготуватись до процедури, дещо вплинула дія угоди про спрощення оформлення віз, яка забезпечує для окремих категорій громадян пільгові умови.

Прес-секретар оргкомітету надзвичайних зборів "Україна – зона культурного лиха" Уляна Ходорівська пригадує, що перша хвиля обурення щодо ставлення до українських громадян в посольствах була в 2007 році. Саме тому було створено рейтинг іноземного хамства "Золотий намордник". На перших місцях серед тих, хто найчастіше відмовляв українцям – Іспанія, Чехія, Італія, Німеччина, Польща та Франція.

Найбільше не подобається нашим співвітчизникам у представництвах зарубіжних країн – надмірна кількість документів, відсутність точного списку, платний запис на співбесіду, неможливість додзвонитись в посольство, недовіра, необхідність перекладати документи на відповідну мову, відсутність належної інформації, грубість персоналу, хамство охорони, керування чергою за допомогою мегафону та спілкування російською мовою.

Правозахисник Едуард Багіров підтверджує, що в посольствах та консульствах до нас ставляться як до другосортних громадян і це можна дуже легко перевірити: "Проїдьте повз посольство і подивіться, скільки людей стоять під дверима в будь-яку погоду і чекають, поки їх, нарешті, приймуть. Проблема ще й в тому, що чіткий перелік документів відсутній. У кожному посольстві свої правила і відмова ґрунтується на внутрішніх упередженнях. Як вони вирішили, так і буде, і вже не має значення повний у вас пакет документів чи ні. Головне, не потрапити до так званого "чорного списку", база даних якого перебуває у Страсбурзі, бо вийти з нього буде надзвичайно складно.

Фахівці сподіваються, що ситуацію покращить візовий кодекс, який затвердила рада ЄС, за яким причини відмови надаватимуться письмовим поясненням, а наші громадяни матимуть право на апеляцію такого рішення. Також чітко прописаний порядок прийому громадян та належні умови для цього, а ще визначена етика та правила поведінки співробітників консульських установ. Документ набере чинності через півроку, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі