друкувати


Продажі мобільних телефонів впали на 55%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-09 04:19:01
Продажі мобільних телефонів у першому півріччі 2009 року впали на 55% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. На ринку мобільного рітейлу зафіксовано безпрецедентне падіння. За даними компанії "Евросеть", у першому півріччі в Україні було продано всього 1,91 мільйона телефонів, що на 55% нижче обсягів продажів за аналогічний період 2008 року.

Виручка від продажу телефонів також скоротилася в два рази: за підсумками січня-червня прибуток реалізаторів мобілок склав 1,85 мільярда гривень. Падіння споживчого попиту, що почався в минулому році, виявилося більш суттєвим, ніж прогнозували гравці ринку. Це пояснюється практично повною відмовою банків від споживчого кредитування. За оцінкою виконавчого віце-президента "Евросети" Дмитра Денисова, продажу телефонів в кредит на ринку України не перевищують 1,5% від загальних продажів стільникових. У той час як до кризи цей показник перевищував 50%.

Плюс до цього свою роль зіграла відмова українських споживачів від покупки дорогих товарів не першої необхідності. Якщо раніше деякі споживачі могли дозволити собі міняти трубки раз на рік-півтора, то тепер заміна апаратів здійснюється рідше.

До того ж найбільшим попитом зараз користуються недорогі бюджетні моделі. Так, у першому півріччі 2009 року найактивніше ріс сегмент "до 70 доларів" - його частка склала 30-35%.

Фахівці компанії Unitrade Group впевнені, що ринок мобільного ритейлу вже пройшов дно, яке припало на I-II квартали поточного року.

Нагадаємо, падіння продажів у січні-березні 2009 року склало 71,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. "У другому півріччі варто очікувати зростання обсягів реалізації. Ринок другого півріччя буде на 30-35% більше першого", - прогнозує керівник відділу зовнішньої аналітики Unitrade Group Микола Коломоєць. За його прогнозами, в 2009 році кінцевим споживачам буде реалізовано близько 4 млн апаратів на суму 540 мільйонів доларів. Але все одно навіть цей показник майже на 50% менше результату 2009 року.

"Ми сподіваємося, що економічна та політична ситуація в країні нормалізується найближчим часом і це сприятиме пожвавленню ринку та підвищення купівельної активності", - говорить віце-президент "Евросети" Дмитро Денисов, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі