друкувати


Вступ-2009: Ризики та можливості для абітурієнтів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-09 04:01:07
Вчора 8 липня о 11 годині в м. Івано-Франківську відбулась прес-конференція на тему "Вступ-2009: ризики та можливості для абітурієнтів". Захід було організовано Громадянською мережею ОПОРА в рамках всеукраїнської кампанії моніторингу вступної кампанії до вищих навчальних закладів.

Іван Маруняк презентував новацію цьогорічної вступної кампанії — систему "Конкурс" (http://www.vstup.info ), з допомогою якої абітурієнти зможуть в онлайн-режимі слідкувати за своїми шансами стати студентами обраного ними ВНЗ, порівнюючи свої результати ЗНО з даними інших абітурієнтів.

Робота системи "Конкурс" регламентується наказом Міністерства освіти і науки від 16.01.2009 року № 16 "Про Інформаційно-пошукову систему "Конкурс" та поширюється на ВНЗ III-IV рівнів акредитації усіх форм власності та підпорядкування. Окрім того, МОН розповсюдило окремий лист до вищих навчальних закладів, в якому наголошується на необхідності дотримання вимог цього наказу, особливо стосовно щоденної подачі інформації від локальних операторів системи "Конкурс" до загальної мережі.

До системи "Конкурс" зареєструвався 421 вищий навчальний заклад, серед них 11 - з Івано-Франківської області.

Окрім того, для уникнення минулорічної проблеми з фальсифікуванням сертифікатів було створено виробничо-інформаційну систему "Освіта", яка функціонує в мережі Інтернет за адресою http://www.osvita.net. Серед іншого, вона дозволить приймальним комісіям оперативно перевіряти подані абітурієнтами документи про освіту.

Регіональний координатор від ГМ ОПОРА Іван Маруняк розказав, що моніторинг вступної кампанії розпочався 29 червня. Головний недолік, що уже було зафіксовано, - це технічні проблеми з роботою системи "Конкурс". Спостерігачі ГМ ОПОРА працюють в 21 регіоні країни. У рамках моніторингу спостерігачі дивляться за роботою приймальних комісій, опитують абітурієнтів, щоб з'ясувати, наскільки зрозумілою для них є процедура вступу до ВНЗ, а також регулярно перевірятимуть забезпечення роботи та поновлення інформації у системі "Конкурс". Досвід моніторингу минулого року показав, що головною загрозою щодо забезпечення прозорого вступу є позаконкурсне зарахування на основі різних пільг. Тому, спостерігачі від ГМ ОПОРА приділятимуть особливу увагу кількості пільговиків , що подали заяви на зарахування до ВНЗ. У разі, якщо їх кількість суттєво перевищуватиме показники минулих років, ГМ ОПОРА звертатиметься до Міністерства освіти і науки та прокуратури з проханнями перевірити

Також було повідомлено про відкриття гарячої телефонної лінії щодо вступу. За номерами 80977290709 та 80636286768, де абітурієнти зможуть отримати консультацію та поскаржитись у разі виникнення проблем.

Обговорити на форумі