друкувати


Як забезпечити собі гідну старість?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-09 03:35:57
Не дивлячись на економічні негаразди в державі, у більшості з нас час від часу з’являються певні кошти, які ми залишаємо "на чорний день". Останнім часом все важче знайти шляхи надійного зберігання коштів, адже валюта сьогодні демонструє чудеса нестабільності, а банки дискредитовують себе в очах вкладників. Тож спробуємо дослідити, де і як найкраще зберігати свої заощадження для безтурботної старості.

Багато людей кажуть, сміючись, що зараз найнадійніше зберігати гроші не в банку, а в банці. Може це було б панацеєю, якби фінансисти спеціально для таких випадків не придумали інфляцію, яка робить невигідним таке накопичення, тому що гроші з часом втрачають свою цінність. Другою небезпекою для грошей в банці є зловмисники, які з легкістю можуть заволодіти всіма заощадженнями. За статистикою МВС, кожен дев'ятнадцятий зареєстрований злочин – це квартирна крадіжка.

Ще одним і найбільш надійним вкладенням коштів є в нерухомість, але за умови, що є велика сума грошей. Для простої ж людини це не доступний варіант. Держава звісно мала б попіклуватися про безтурботну та забезпечену старість своїх громадян, але в силу того, що вона все ще є молодою і недосвідченою в цих питаннях, то часто ми можемо спостерігати несправедливість. Пенсіонери, які чесно працювали весь вік зараз не отримують належної допомоги від держави. Буває навіть таке, що пільги за певні заслуги знімають, тому що тоді був СРСР, а не Україна і працювала людина в формально іншій державі. Бачила сльози розчарування на очах бабусі, яку обдурювала держава багато років, недоплачуючи такі необхідні кілька гривень.

Державні діячі весь час лише сваряться і про людей не дбають, ведуть країну своїм шляхом, замість того, щоб взяти приклад з цивілізованих та успішних країн Заходу. Там вже давно введено недержавну систему пенсійного забезпечення. Кожна людина може собі добровільно відкладати кошти на свій рахунок. Коли прийде час, що вже не буде змоги працювати, то накопичені кошти забезпечують справжній відпочинок. В нас теж робилися спроби налагодити триступеневу систему пенсійного забезпечення, але через постійні економічні та політичні негаразди досягти значних успіхів не вдалося. Державне пенсійне забезпечення не працює належним та справедливим чином, другий етап було безнадійно втрачено, а третім етапом і є – недержавні пенсійні фонди (НПФ).

До НПФ серед населення є недовіра, тому що вже не одна історія побутує в народі, про різноманітні афери. Крім того, на даний момент офіційно в Україні зареєстровано більше 100 НПФ. З них реально працюють лише кілька. Нещодавно за ініціативою УГКЦ у жовтні 2007 року відбулася зустріч провідних діячів Українського суспільства з Головою Патріаршої курії УГКЦ Блаженнішим Любомиром (Гузаром), Верховним Архиєпископом Києво-Галицьким. Результатом цієї зустрічі стало рішення Засновника, "Керівного центру "Патріярша курія" УГКЦ про створення недержавного пенсійного фонду "Покрова". Відкритий недержавний пенсійний фонд "Покрова" зареєстровано 7 квітня 2008 року.

Недержавний пенсійний фонд - юридична особа, створена відповідно до Закону України, яка має статус неприбуткової організації (непідприємницького товариства), функціонує та провадить діяльність виключно з метою накопичення пенсійних внесків на користь учасників пенсійного фонду з подальшим управлінням пенсійними активами, а також здійснює пенсійні виплати учасникам зазначеного фонду у визначеному Законом порядку.

Першим завданням фонду є забезпечити гідну пенсію для священнослужителів, яких сьогодні в УГКЦ налічується 2217 осіб. Основна проблема в їх матеріальному забезпеченні - це одержання ними мінімальної заробітної платні (або відсутність заробітної платні взагалі), і, відповідно, при настанні пенсійного віку, одержання державної мінімальної пенсії. Подібна ситуація і в багатьох мирян. Тому виникла гостра необхідність у додатковому пенсійному забезпеченні священнослужителів і мирян не тільки Української Греко-Католицької Церкви, але й вірних інших конфесій. "У багатьох країнах світу державна влада збирає із працюючих громадян податок для забезпечення старості. Нажаль того, що пропонує держава у більшості випадків не вистачає для гідної старості. Тому у додатку до тої державної програми, яка сама у собі є корисна, кожний старається збільшити своє забезпечення на старші роки", - для Департаменту інформації УГКЦ розповів Блаженніший Любомир, Верховний Архиєпископ Києво-Галицький, - засновник Відкритого недержавного пенсійного фонду "ПОКРОВА". Основне бажання Блаженнішого Любомира при заснуванні пенсійного фонду: подбати, щоб вірні Церкви (хоча сам він через вік уже не зможе скористатися із послуг фонду) могли спокійно та гідно прожити роки своєї старості. Статут Відкритого недержавного пенсійного фонду "ПОКРОВА" рішенням засновника було затверджено 10 листопада 2007 року. 28 липня 2008 року НПФ "Покрова" було зареєстровано Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України як фінансову установу. З 1 вересня, після підписання необхідних договорів з адміністратором пенсійних фондів, компанією з управління активами та банком-зберігачем, НПФ "Покрова" розпочав офіційну діяльність.

Фонд "Покрова", розпочавши свою роботу в такі непрості часи, тим самим уберіг свій капітал від кризи, оскільки народився в ній. Крім того, цей фонд заснований Блаженнішим Любомиром, який є гарантом того, що люди не будуть обдурені.

"Покрова" має чітку структуру, в якій кожна ланка працює згідно законодавства. Головою Ради НПФ "Покрова" є отець Василь Копичин; Секретар Ради – протоієрей Олекса Петрів. Членами Ради є: кандидат технічних наук, директор ТОВ "Евпраксія" Олег Золотухін, кандидат економічних наук, політичний діяч, голова секретаріату партії "Народний рух України за єдність" Богдан Бойко, банкір, голова правління "Укргазпромбанку" Ігор Грицак. До моменту обрання всі потенційні члени Ради НПФ "Покрова" успішно пройшли навчання в Українському інституті розвитку фондового ринку та склали іспити на право обіймати посади членів ради недержавного пенсійного фонду.

Для забезпечення якості роботи НПФ "Покрова" залучив для обслуговування тільки професійні компанії з адміністрування і управління пенсійними активами, що спеціалізуються на одному виключному виді діяльності. Адміністратором НПФ "Покрова" виступає Товариство з обмеженою відповідальністю "Всеукраїнський адміністратор пенсійний фондів", професійний адміністратор з виключним видом діяльності – адміністрування недержавних пенсійних фондів. Компанією з управління активами є Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Всесвіт", професійна КУА з виключним видом діяльності – управління активами недержавних пенсійних фондів. Банк-зберігач коштів учасників фонду - ВАТ "Державний ощадний банк України".

Це та невелика порція інформації, яка надасть змогу познайомитися з Недержавним пенсійним фондом "Покрова", його структурою, складом, пріоритетами. Надалі ще детальніше розповім про діючу систему в НПФ, про можливі шляхи знайти детальну інформацію, яка цікавить.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі