друкувати


День Валентина по-православному

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-08 01:59:00
Сьогодні православні церкви відзначають день пам’яті святих Петра і Февронії, який вважають за зразок подружньої пари.

У церковних переданнях написано, що Петро був другим сином муромського князя Юрія Володимировича. Одного разу він захворів і ніхто не міг його вилікувати. Проте змученому хворобами Петру приснилося, що позбавити недуги його може Февронія, донька простого бортника—бджоляра, який добував дикий мед. Дівчина була тихою і покірною, але її слухалися усі тварини, зналася на травах та вміла лікувати.

Знайшовши, дівчину, князь попросив її допомогти і пообіцяв одружитися, коли стане здоровим. Але слова свого не дотримав. І хвороба знову повернулася. Февронія знову його вилікувала, тоді вже князь одружився. Проте бояри не хотіли прийняти простолюдинку за княгиню і сказали Петру, аби він вибирав: або престол, або дружина. Петро вибрав дружину. Вони оселилися у маленькому селі і стали там жити. А Господь їм в усьому допомагав.

В той час в Муромі почалися міжусобиці. І бояри вирішили таки запросити знову князя на престол, бо правив він мудро. Петро з Февронією повернулися і почали княжити. Вони прожили довге життя. Але на старості постриглися в ченці і розійшлися по різних монастирях. Там вони молилися за спасіння багатьох душ та просили Господа, аби вони померли в один день. За їхніми молитвами так і сталося 8 липня 1228 року. За зразкове подружнє життя муромських правителів вважають символом любові і доброчестя. Їм моляться молоді люди, аби знайти добру пару та щасливо жити.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі