друкувати


У Коломийському районі технологія Nо-Till себе виправдовує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-07 05:36:27
Коломия ВЕБ Портал вже повідомляв про обласний науково-практичний семінар "Підготовка до жнив. Роль сучасних сортів та нових сільськогосподарських культур у підвищенні врожайності та покращенні якості продукції", який відбувся на базі передових господарств Коломийського району.

Фахівці сільського господарства зібрались на базі Коломийської дослідної станції, ознайомились із її кращими розробками, відвідали дослідні поля. Опісля учасники семінару рушили до села Турка, в господарство імені Степана Мельничука, де їм представили кращі традиції садівництва і, серед іншого, досвід вирощування "енергетичної верби" - сировини для виготовлення високоякісного палива. Але найцікавішим був візит у ТзОВ "Агро-Ест", яке обробляє 600 га земель у господарстві "Ценявське". Найцікавішим – бо тут впроваджує нетрадиційну технологію обробітку землі італієць, директор ТзОВ "АГРО-ЕСТ" Даріо Маурі.

- Ми готувались до цього семінару дуже старанно, - каже Даріо Маурі. – Розуміючи, що технологія, за якою працюємо, нова для вашого регіону, хотіли показати учасникам семінару свої найбільші здобутки і переваги методу. Приємно було, коли колеги-аграрії з цікавістю розглядали наші посіви, відзначали, що незважаючи на травневу посуху, у нас чудові кукурудза і ячмінь, - у той час, коли навіть у потужніших господарствах ці культури через посуху не посходили або їх доводилось пересіювати. Навіть фахівці з дослідної станції відзначили, що наш ячмінь має потужнішу кореневу систему, ніж їхній, а також вищу ступінь кущіння колосків. Це можна пояснити тим, що завдяки методу обробітку землі за технологією Nо-Till (Ноутіл) волога із ґрунту випаровується менше, ніж при традиційному обробітку землі. Тобто, нашим посівам посуха не така страшна, як полям, засіяним за традиційною технологією.

Про переваги "Ноутілу" мені детальніше розповів головний агроном господарства Ігор Данилюк:
– Насамперед, "Ноутіл" - це дуже економна технологія. Я сам як фахівець працюю за цією технологією перший рік, до того мав досвід традиційного землеробства, тож можу порівняти і зробити відповідні висновки на користь "Ноутілу". По перше, при традиційному обробітку землі для того, щоб підготувати ґрунт до сівби, необхідно здійснити 4-5 операцій: оранка, підготовка ґрунту, яка включає ще 3-4 процеси – закривання вологи, культивація, вирівнювання площі, коткування, і т. д. А технологія "Ноутіл" дозволяє проводити посівну кампанію одним-єдиним процесом: іде сівалка, яка одночасно засіває зерно в ґрунт і вносить мінеральні добрива. Що це означає у цифровому вигляді? Насамперед, суттєво економиться пальне. Якщо при традиційному обробітку землі на 1 гектар необхідно витратити близько 80 літрів пального, то "Ноутіл" зменшує цю цифру до 23-25 літрів. Ще один якісний показник – людський ресурс. Якщо весняні роботи за традицією потребують участі 5-6 механізаторів, то "Ноутіл" дозволяє одній людині реально і якісно справлятись із тим же об’ємом робіт. До всього, ця технологія дає змогу суттєво економити на амортизації: ми використовуємо лише одну універсальну сівалку і один трактор, у той час, коли традиційне землеробство потребує для кожного технологічного процесу окремий механізм: плуг, культиватор, борону, вирівнювач, коток, і т.д.

– Ця технологія нова для України загалом, чи тільки для нашого регіону? – Запитую в пана Ігоря.
– За кордоном її вже застосовують багато років, добре прижився "Ноутіл" і на сході нашої країни – в Криму, в Донецькій, Кіровоградській, Вінницькій областях. Знаю, що поступово новий метод обробітку землі просувається і на захід України, зокрема, тисячу гектарів за цією технологією вже обробляють на Тернопільщині, в Підволочиському районі. Тож зацікавленість учасників семінару нашими методами землеробства свідчить про те, що мабуть незабаром "Ноутіл" приживеться ще десь у наших сусідів.

– Пане Ігорю, чим вас, як фахівця, приваблює цей новий метод - безорного обробітку землі?
– Про економію я вже казав. А ще господарювати на землі за "Ноутілом" і легше, і простіше. Нема проблем із вкладанням у терміни весняно-польових робіт, - а це дуже важливо для селянина. Крім цього, добрий урожай забезпечують технологічні нюанси – скажімо, ширина міжрядь 19,5 см визнана фахівцями як один із позитивних факторів для майбутнього успішного результату, - що ми й спостерігаємо на своїх полях. Традиційне землеробство сіє зернові з міжряддями 7 см. Тож у майбутньому ми плануємо зменшити ширину міжрядь до середньої величини, щоб і рослини добре розвивались, і урожай не розчарував.

Словом, із розповідей директора і агронома стало зрозуміло: метод, за яким вони працюють, викликав зацікавлення у колег-аграріїв, і має всі шанси на подальше вдосконалення. Господарники тішаться своїми посівами пшениці, ячменю, кукурудзи, вівса, у серпні планують сіяти за новою технологією ріпак. Мають намір випробувати "Ноутіл" на цукровому буряку. Даріо Маурі розуміє, що традиційним землеробам важко одразу усвідомити всі плюси нового методу, адже над ними – багаторічний селянський досвід. Так само нашим аграріям важко переконати самих себе, що наші тяжкі супіщані ґрунти можна не переорювати. Але найкращі аргументи у цьому випадку – час, результат і досвід.



Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі