друкувати


Безпілотний літальний апарат на службі NASA

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-06 10:59:45
Компанія Northrop Grumman у співпраці з NOAA, дослідницьким центром польотів НАСА, представила реконструйований безпілотний літальний апарат RQ-4 Global Hawk. Основним призначенням літака є вивчення атмосфери Землі.

Апарат повністю автономний і здатний здійснювати політ протягом 30 годин без дозаправки на висоті 19 812 метрів. При цьому наукове обладнання на його борту може досягати ваги 907 кг, повідомляє Новости технологий.

Спочатку безпілотні літаки призначалися для розвідувальних робіт у військових цілях, де і використовувалися з 1998 року до того часу, поки в 2007 році NASA не отримала ще два безпілотніки для проведення власної програми з дослідження атмосфери GloPac.

Апарати переобладнали для наукових цілей і випробовували протягом двох років. Один із апаратів - AV-1 повністю готовий, а інший (AV-6), почне свою наукову кар'єру через 10 тижнів.

Літаки розроблені за нормальною аеродинамічною схемою. Крила і V-подібне хвостове опірення повністю виготовлені з композиційного матеріалу на основі вуглеволокна, фюзеляж - з алюмінієвих сплавів. Розмах крил безпілотніка досягає 35 метрів, довжина дорівнює 13,3 метри, а злітна вага дорівнює 15 тоннам.

Вартість військового прототипу дорівнює $ 35 млн, однак оснащення літака науковою апаратурою збільшує ціну в кілька разів.

В рамках програми GloPac планується вивчення складу верхніх шарів атмосфери, а також порівняння даних, зібраних RQ-4 Global Hawk і орбітальним супутником Aura Earth Observing System. Крім цього AV-1 очікує кілька перельотів від Північного полюса до екватор для збору даних з великих площ.

Обговорити на форумі