друкувати


В.Ющенко: Я Президент всієї України, а не однієї політичної сили

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-02 06:42:22
Напередодні Дня Конституції в Києві відбувся VII з’їзд Народного союзу "Наша Україна". Його делегатами від Коломийщини були голова територіальної організації Народний союз "Наша Україна", голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк і депутат районної ради, директор Гвіздецької школи мистецтв Ігор Довганюк.

На з’їзд з’їхалися 1.400 делегатів, у ньому брали участь Патріарх Філарет, представники греко-католицького, автокефального, римо-католицького духовенства. Про враження від з’їзду, його основоположні моменти "ВГ" розповів Ігор ДОВГАНЮК.

— Почну, мабуть, з того, що їхав на з’їзд із сум’яттям у душі. Останні політичні події породили розчарування в багатьох людей, тож хотілося на з’їзді знайти відповіді на багато питань, які мене турбували особисто. Забігаючи наперед, скажу, що повертався додому з діаметрально протилежним настроєм, бо переконався, що у політичній силі "Наша Україна" — справжній ренесанс.

Але про все по порядку. Важко передати словами піднесення, яке пройняло делегатів з’їзду після благословення Патріархом Філаретом Віктора Ющенка на майбутню президентську кампанію, після його слів: "Для того, щоб ми мали Україну, Президентом має бути Віктор Ющенко".

Доповідь Віктора Ющенка "Про поточну політичну і соціально-економічну ситуацію в Україні" була ґрунтовною і виваженою, базувалась на реальних показниках і аналітичних висновках. Президент зазначив, що економіка України перебуває у стані глибокої кризи. У той час, коли не лише в Європі, а й за її межами з’являються перші ознаки виходу з фінансово-економічної кризи рецесія економіки нашої країни тільки поглиблюється. Лише за чотири місяці поточного року спад промислового виробництва склав понад 30%. Обсяги будівельних робіт упали на понад 55%. На транспорті перевезено на 33% менше вантажів. Катастрофічно скорочується зовнішня торгівля. У порівнянні з минулим роком, цього року за І квартал вітчизняний експорт скоротився майже на 40%, а імпорт — майже на 50%. За три місяці цього року інвестиції в основний капітал вітчизняних підприємств скоротилися на 40%. За даними Рахункової палати, падіння валового внутрішнього продукту у І кварталі становило понад 20%. Падають реальні доходи громадян, збільшується заборгованість із виплати зарплатні, скорочуються робочі місця, ростуть ціни. Україна встановила абсолютний антирекорд серед європейських країн за гостротою кризи.

Також Президент проаналізував соціальну політику уряду, наголосив, що з початку цього року згорнуто фінансування програм боротьби зі СНІДом, туберкульозом, не виділяються кошти на закупівлю інсуліну. Звичним явищем стало невиконання на мільярдні суми більшості державних програм у сфері соціального захисту, медицини, освіти, науки, економічного розвитку. Зростання дефіциту Пенсійного фонду ставить під загрозу виплату пенсій. По цих питаннях з’їзд прийняв відповідні резолюції, в яких наголошується на тому, що причиною такого стану справ у державі є відсутність у керівництва уряду на чолі з Юлією Тимошенко цілісного бачення економічної політики та небажання або нездатність розробити комплексну програму антикризових заходів. "Наша Україна" у резолюціях наголосила, що за умов, коли уряд не здатен належним чином виконувати покладені на нього обов’язки, його керівник не має морального права балотуватися на посаду Президента України. "Наша Україна" закликала Кабінет Міністрів та його керівництво негайно припинити безвідповідальну політику популізму, терміново подати на розгляд Верховної Ради проекти рішень щодо виведення економіки з кризи та збалансування бюджетної сфери.

Президент, виступаючи на з’їзді, випромінював щире українство. Він наголошував на тому, що розбудовувати Україну треба тільки як цілісну, самодостатню державу, спираючись на державну українську мову, відновлення національної пам’яті, збереження українських традицій і культур, на єдину Помісну церкву.

Згадуючи невтілені гасла Помаранчевої революції, і про соратників, які порозбігались, Віктор Ющенко вказав на причини: хтось хотів посади, хтось — землі, але мало хто щиро не хотів України. Прикро, що ідеологія колишніх соратників базувалась на тому, аби втриматись на посадах. У контексті цього Віктор Ющенко зауважив, що, мабуть, жодна політична сила за цей час не була так "бита батогом", як "Наша Україна". Але Президент упевнений: поки ми не навчимося слухати один одного, прощати один одному, у своїх рішеннях керуватись перспективою — доти не виведемо Україну з глухого кута. А часи "сильної руки", якої хочуть деякі громадяни, на його глибоке переконання, уже давно минули.

Щодо Конституції, Віктор Ющенко зазначив: ким би не був Президент України, кожен громадянин нашої держави не має залежати від волі жодної політичної сили чи рішень чиновників на місцях. Усе має регламентувати Конституція. "Ми можемо бути великими патріотами, але тільки через Основний закон держави", — наголосив Президент. Підсумовуючи виступ, Віктор Ющенко заявив, що він є Президентом усієї України, а не однієї політичної сили, і що "купити" його можна виключно національним інтересом. "Можливо, тепер, як ніколи раніше, усім треба стати лікоть до ліктя — незалежно від патріотичних кольорів — щоби зберегти Україну", — сказав Президент. А щодо участі у виборах, він непохитний: "Ми йдемо на вибори і ми переможемо!"

Гострим був також на з’їзді виступ Євгена Червоненка. Телебачення вихопило з контексту слова з його виступу, явно змінюючи акценти, — розповідав Ігор Довганюк. Як очевидець, він чув усе достеменно: Червоненко наголосив, що має партійний квиток №17 і, можливо, хтось би хотів, щоб він на з’їзді поклав його на стіл. (Саме цю інформацію було подано — як доказ готовності Червоненка вийти з лав "Нашої України". Але Червоненко у своїх діях твердий — він заявив, що залишається з Президентом до кінця. (Другу частину його виступу чомусь не подали).

З’їзд також вніс зміни і доповнення до статуту. Зокрема, повна назва партії тепер звучатиме як "Політична партія "Наша Україна", а скорочене — "Наша Україна". Було обрано Раду "Нашої України", внесено зміни до складу Центральної контрольно-ревізійної комісії партії. Крім уже згаданих, з’їзд також прийняв резолюції щодо політичних союзників і щодо Конституції України. У першій акцентовано на тому, що "Наша Україна" не бажає більше виступати в парламенті ширмою для антиконституційного заколоту, бездіяльності уряду в умовах економічної кризи та політичних розправ над міністрами. "Ми висловлюємо кардинальну незгоду з непрофесійними популістськими діями Прем’єр-міністра, які ведуть країну до економічного колапсу, і зобов’язуємо членів партії — народних депутатів України — відкликати свої підписи під заявою про створення коаліції", — йдеться у резолюції. Щодо Конституції наголошено, що вихід України з політичної та соціально-економічної кризи пролягає через фундаментальні зміни до Основного закону, запропоновані Президентом Віктором Ющенко. Це — приклад реформування української Конституції в інтересах народу, а не політиків. Проект Конституції Віктора Ющенка високо оцінили міжнародні експерти. Тож на підтримку президентського проекту Конституції, на захист української демократії та національного розвитку партія "Наша Україна" оголосила всеукраїнське обговорення Конституції Ющенка і закликає всю громадськість країни взяти активну участь у цьому процесі.

Також з’їзд прийняв звернення до народних депутатів фракцій блоку Литвина, блоку Юлії Тимошенко, Комуністичної партії та Партії регіонів стосовно вбивства мешканця Кіровоградщини Валерія Олійника, закликав колег підтримати скасування недоторканності народних обранців. "Наша Україна" звернулась до людей з проханням повідомляти про злочини депутатів у місцеві осередки партії. А Юлію Тимошенко закликають ініціювати згоду на притягнення депутата Лозінського до кримінальної відповідальності.

Наостанок Ігор Довганюк подякував однопартійцям за те, що удостоїли його честі бути делегатом з’їзду "Нашої України", і запевнив, що ця сила має великі перспективи. Адже вона — найукраїнськіша.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі