друкувати


Свято країни кленового листя і перших українських емігрантів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-01 04:23:12
Сьогодні в перший день липня — Національне свято Канади, країни, куди вперше вирушили українські емігранти Іван Пилипів та Василь Єленяк із бойківського села Небилова, що на Рожнятівщині, країни, 2 грудня 1991 року одразу після українського референдуму. першою підтримала українську незалежність, країни, же живуть мільйони українців, які допомагають нашій державі.

Свято сягає коріннями в давнину. 20 червня 1868 року у постанові, підписаній генерал-губернатором Лордом Монком, містився заклик до всіх підданих Її Величності по всій Канаді приєднатися до святкування 1 липня річниці перетворення союзу Британських провінцій Північної Америки у федерацію під назвою Канада. З 1958 року урядом встановлений щорічний ритуал проведення національного дня Канади. 27 жовтня 1982 року 1 липня, до цього відоме як День Домініону, отримало назву День Канади.

Із дружбою, допомогою та проектами. За даними Посольства Канади в Україні, на сьогодні дві держави мають тісні стосунки, які ґрунтуються на історичному фундаменті більш ніж сторічного переселення українців в Канаду. Дипломатичні стосунки між Канадою та Україною офіційно були встановлені 27 січня 1992 року. З того часу, Канада та Україна підписали безліч угод та меморандумів про взаєморозуміння, які охоплюють такі області, як торгівля, технічне та військове співробітництво, взаємну юридичну допомогу.

У березні 1994 року уряди Канади та України підписали декларацію "Про особливе партнерство" між Канадою та Україною, в якій визначалася канадська підтримка розвитку незалежної України. Декларація. Угодою про економічне співробітництво у 1994 році було засновано Канадсько-українську міжурядову економічну комісію, основними завданнями якої стали розвиток ділових стосунків між Канадою та Україною та подолання перешкод для двосторонньої торгівлі та інвестицій. Комісія намагається залучити до співпраці канадську ділову громаду через робочі групи, які працюють в сільському господарстві, будівництві та енергетичному секторі.

Канадська міжнародна агенція розвитку (СІDA) має велику програму технічного співробітництва в Україні, зосереджуючи увагу на структурі управління, розбудові інституційних можливостей, укріпленні громадянського суспільства та зміцненні ядерної безпеки. Канада планує розширити співробітництво в останньому секторі через участь України в Програмі глобального партнерства.

На підтримку "Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО" Канада організовує мовну та миротворчу підготовку військового персоналу, та допомагає у питаннях цивільного планування у надзвичайних ситуаціях в рамках співробітництва між Україною та НАТО. Канада вітає зобов’язання, які взяла Україна щодо виконання політичних та економічних реформ, що наблизять її до цінностей, які поділяють країни-члени НАТО.

Двосторонні дипломатичні стосунки підтримуються через Посольство Канади в Києві. Канада має Консульство у Львові. Україна має Посольство в Оттаві, Генеральне консульство в Торонто та декілька почесних консулів.

Канадський слід на Прикарпатті. А в прикарпатському Небилові ще в 1991 році, до столітнього ювілею української еміграції біля сільської школи було встановлено пам’ятний знак із барельєфами двох земляків, які 7 вересня 1891 року започаткували першу хвилю української еміграції в Канаду. Добиралися туди тяжко. Іван Пилипів та Василь Єленяк два тижні плили кораблем до омріяної землі. Але згодом побачили, що ніякої мрії та золотих гір там немає.

А переселенці з Європи, які вже почувалися там господарями, не вельми добре ставилися до заїжджих слов’ян. Але через декілька років змушені були визнати, що завдяки працелюбності українці досягли там успіху. Люди, які звикли тяжко працювати на землі, перетворили канадські землі на величезні поля. В Канаду їхали і їхали. І вже за 25 років після приїзду небилівчан у цій країні веж жило 170 тисяч українців. І сьогодні туди також тисячами емігрують українці. Ця північноамериканська країна продовжує залишатися мрією для багатьох.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі