друкувати


Карпати: Відкрився новий туристичний маршрут

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-01 02:47:46
Відбулось офіційне відкриття маршруту "Урочище Женець – водоспад Гук". Маршрут розроблявся як частину мікропроекту "Ми зустрінемось з тобою біля водоспаду" в рамках проекту "Збереження та стале використання природних ресурсів Українських Карпат". Мікропроект реалізований громадською екологічною організацією "ЕкоПлай".

Територія Карпатського Національного природного парку характеризується багатством природних ландшафтів, унікальними гірськими відслоненнями, цілющими водоспадами, гірськими потоками, різноманітністю видів флори і фауни. Серед представників флори і фауни є багато рідкісних видів, які є ендеміками, занесені до Червоної книги України і перебувають під охороною, повідомляє Яремче.org.

Еколого-пізнавальна стежка "Урочище Женець - водоспад Гук" починається біля садиби Женецького ПОНДВ, яка знаходиться поряд з центральною автодорогою Яремче - Рахів, на границі двох населених пунктів Татарова і Микуличина, що є доступною для піших, авто-і -велотуристів. Тут також беруть початок ще два маршрути - на гору Хом'як і на гору Явірник. Неподалік є два джерела з чистою водою. На віддалі 200 м з правої сторони знаходиться зона відпочинку "Женець". За перехідним мостиком видніються садиби місцевих мешканців. Поряд метеопост. Неподалік зліва - приміщення по утриманню овець. Водоспад Гук(на фото) знаходиться на висоті 900 м над рівнем моря, утворився в післявоєнні роки в результаті повені. Вода вільно падає з гори з висоти 15 м. Місцеві жителі назвали водоспад Гук через шум, гул, який доноситься від нього.

Необхідність рекреаційного освоєння території в урочищі Женець пояснюється дією ряду соціальних чинників, як загальнодержавного, так і локального характеру. З однієї сторони існує значний нереалізований попит населення на рекреаційні послуги на території КНПП. З другої сторони реалізація проектів і програм по оптимізації експлуатації рекреаційних маршрутів значно розширить потік, як вітчизняних так й іноземних туристів, розширить ринок робочих місць, що сприятиме сталому розвитку села Татарів і Микуличин і збереженню природних екосистем Карпатського НПП . Реалізація заходів щодо формування сучасного ринку рекреаційних послуг викличе позитивні економічні зрушення в інших сферах (сфері обслуговування, розвитку полонинського господарства). Комплексний розвиток території Женецького ПОНДВ вимагатиме значних інвестицій. Пожвавлення рекреаційного природокористування позитивно позначиться на обсягах надходжень на спец кошти Карпатського НПП, в місцевий бюджет. За 2008 рік поступлення за відвідування маршруту "Урочище Женець - Водоспад Гук" становили 2300 грн. Вкладені кошти на реалізацію проекту будуть інвестовані через надання нових послуг (паркування, розвиток кінних, вело-і авто маршрутів), збільшить у 2 рази поступлення на рахунок Карпатського НПП.

Проект направлений на розвиток туристсько-рекреаційного потенціалу, сталий розвиток населених пунктів (Татарів, Микуличин), створення позитивного іміджу Карпатського НПП, розширення сфери рекреаційних послуг.

Для реалізації проекту було задіяно рекреаційно-ресурсний потенціал Карпатського НПП, що дало можливість розвитку екологічно зорієнтованого туризму, впровадженню екопросвіти серед туристів, збереженню та сталому використанню природних ресурсів Українських Карпат.

Обговорити на форумі