друкувати


Катастрофічна статистика: Щодня реєструють одного ВІЛ-інфікованого

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-01 02:44:26
Волинь на Західній Україні займає лідируючі позиції за темпами поширення вірусу імунодефіциту людини. Про це заявив під час обласної координаційної ради з питань протидії та профілактики ВІЛ/СНІДу заступник голови Волинської облдержадміністрації Святослав Кравчук.

За словами пана Кравчука, на Волині нараховується понад 2 тисячі 300 ВІЛ-позитивних осіб. В області "щоденно реєструється одна ВІЛ-інфікована особа. Статистика катастрофічна", – стверджує заступник губернатора. Святослав Кравчук розповів, що цього року всіх весняних призовників обстежили на наявність ВІЛ-інфекції. "Серед восьми західноукраїнських областей Волинь займає друге місце по темпах поширення ВІЛ", – зазначив посадовець. Цей показник більший лише у Хмельницькій області. Попри це, щодо профілактики та лікування цієї хвороби "робота проводиться досить значна", повідомляють Волинські Новини.

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Ігор Ващенюк скаржиться на те, що в обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом не вистачає для належної роботи штатних одиниць. Крім того, лабораторія не відповідає сучасним вимогам. Серед проблем, зазначених паном Ващенюком – і надзвичайно низький рівень обстежень серед населення. Менш ніж половина відсотка жителів обстежили у Володимир-Волинському, Горохівському, Шацькому та Локачинському районах. Проте Ігор Ващенюк стверджує, що кошти на такі потреби є. Святослав Кравчук обурено зазначив, звертаючись до заступників голів відповідних райдержадміністрацій: "Це не фінансова криза, а це лінь... Я не буду питатися у начальників управлінь охорони здоров'я, а у вас".

Головний лікар обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Олена Макаренко зазначила, що проблемними питаннями залишається навчання по протидії поширенню ВІЛ-інфекції. В основному ВІЛ виявляється у молодого, економічно та соціально активного населення. При цьому якщо раніше кількість інфікованих чоловіків у кілька разів перевищувала кількість інфікованих жінок, то зараз ця статистика вирівнялася. Крім того, жінки, у яких наявний ВІЛ, не йдуть на переривання вагітності, – стверджує медик.

Обговорити на форумі