друкувати


Чехія матиме власний електромобіль

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-07-01 12:48:29
Ринок електромобілів у світі розвивається дуже інтенсивно. Очікується, що до 2012 року автовиробники представлять 25 нових моделей електромобілів або гібридів, обладнаних як звичайним, так і електричним двигуном.

Перші кроки в цьому напрямку вже зробили французька компанія EdF і німецька фірма RWE. У найближчі роки 200 зарядних станцій для електромобілів будуть побудовані в Амстердамі, 500 станцій у Берліні і близько 400 станцій в Мілані, Пізі та Римі, повідомляє UKRGAZETA.cz.

У Центральній Європі, як повідомляє "Радіо Прага", вільну нішу на електромобільному ринку вирішила зайняти чеська компанія ČEZ, фахівці якої розробили концепцію електромобільності під назвою FutureMotion. Ця модель нетоксична, абсолютно безшумна. Для ČEZ це можливість у майбутньому завоювати нових клієнтів, а також збільшити постачання електрики і вночі, коли енергії споживається менше, ніж вдень.

На першій стадії проекту, яка реалізовуватиметься в найближчий рік, компанія ČEZ придбає лише десяток електромобілів і передасть їх у безоплатне користування неурядовим організаціям Чехії. Перші вантажний та пасажирський електромобілі Fiorini Cargo виробництва італійської фірми Micro-Vett Spa отримає Празький будинок допомоги людям похилого віку Sue Ryder.

До 2012 році на чеських дорогах вже буде від 50 до 100 електромобілів. На просування проекту електромобільності група ČEZ готова виділити близько 500 мільйонів крон. Машини будуть випробовувати у Празі та Остраві, і перші претенденти на їх отримання - мерія Праги та інші міські установи, поліція та столичний зоопарк. ČEZ також належить створювати мережу зарядних станцій по всій країні.

Масовий продаж електромобілів очікується тільки тоді, коли на ринку з'являться машини, здатні долати великі відстані і суттєво знизиться вартість зарядної батареї. Саме дорожнеча батареї - одна з найсерйозніших перешкод на шляху широкого розповсюдження електромобілів у світі. Зараз її вартість сягає 200-250 тисяч крон (8-9 тисяч євро).

Обговорити на форумі