друкувати


Ватикан: Найстаріша ікона собору Святого Павла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 05:47:34
Під шаром вапняку, віком у XVI століть, що перетворився майже на емаль, лазерний промінь відшукує щось незвичайне і ось, ось воно, обличчя Святого Павла. Худорлявий овал обличчя, очі великі і глибокі, високе чоло покрите зморшками задуми, борода , довга і загострена. У загальному апостол Павло представлений як типовий мислитель і філософ античності.

У реставраторів, які понад рік працюють у римських катакомбах Святої Теклі, від побаченого завмерло дихання. На світло показалася фреска кінця IV століття (у той час Августин ще не написав свої одкровення), це найстаріша ікона Святого Павла, яка на сьогодні відома. Про відкриття було оголошено у римській газеті "Osservatore romano".

Ці катакомби йдуть уздовж вулиці Остенсе (via Ostiense) і знаходяться недалеко від собору Святого Павла, а точніше за його мурами, і відомі з XVIII століття. Відомі ці катакомби тим, що у стародавні часи багато християн обирали їх місцем свого погребіння, щоб у такий спосіб бути ближче до Святої Теклі.

Зображення Святого Павла оточене золотим колом на червоному фоні, а біля нього є інше зображення, Святого Петра, з мужніми рисами обличчя і рибальськими сітями.

Це захоронення якоїсь відомої людини того часу, і можливо, що ця могила знаходилася у Храмі трьох імператорів, що був побудований на честь Святого Павла, за наказом імператора Костянтина. Він був збудований у IV столітті й зруйнований у 800 роки. Там же були знайдені ще два апостоли, можливо Іван і Яків, і ще Данило між левами, пожертва Ісаака. Це просто скарб, каже професор Бісконті, і ми передбачаємо інші відкриття на наступні години, і так впродовж місяців.

Автор: Семен САФАТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі