друкувати


Ще трохи і парламент ладен буде вже і сам розпуститися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-30 05:21:46
Парламентські вибори мають передувати президентській кампанії, наголошує політолог Володимир Цибулько. На його погляд, це зробить боротьбу за "перше крісло" в державі менш трагічною для країни.

"Як би там не було, але кандидат, висунутий від парламентської більшості і узгоджений нею, є колективною відповідальністю", - зазначає експерт, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Він не без прикрості звертає увагу, що сьогодні, більшість парламентаріїв мислять категоріями продовження власного політичного життя, що вже навіть перестає бути прихованим. "Якщо раніше у переважній більшості політична риторика велася у площині соціальної тематики, то нині політична перспектива стає надважливою, - говорить Цибулько. – Наприклад, Литвин прекрасно розуміє, якщо зараз не хапатиметься за свій портфель і піде на дострокові вибори, то може тільки збільшити фракцію у парламенті. Разом із тим, зрозуміло, які паразитичні сили, на кшталт "Народної Самооборони" випадають зі складу нової Ради. Тобто, сума зацікавлених у дострокових парламентських виборах зростає".

При цьому, політолог зазначає, що найбільш зацікавленою особою у дострокових парламентських виборах, як не парадоксально, є Юлія Тимошенко. "Скільки б вона не декларувала про те, що під час кризи вибори заберуть в країни ще 1,5 млрд. грошей, Тимошенко розуміє, що кожен день її сидіння у Кабміні позбавляє її років парламентського життя", - пояснює він.

Наразі, за словами Цибулька, політичні сили просто ще визначаються, в який спосіб їм краще розійтися на перезавантаження. При цьому, він припускає, що сценарій може бути вкрай несподіваним – парламент може сам оголосити дострокові вибори і поділити між собою суму відповідальності.

На думку експерта, Президент намагатиметься повернути парламент до працездатного стану - максимально вимагатиме мобілізації, організованості та роботи. Але, якщо попри бажання до розпуску, яке вже назріло у ВР, не знайдеться ще й сили волі, Президент, очевидно таки, застосовуватиме наявний у нього інструментарій. "І тут не йдеться лише про те, щоб встигнути до 17 липня. Якщо обставини каталізуватимуться, то й у перші дні осені можуть бути знайдені необхідні механізми для розпуску парламенту. Але справа в тому, що тоді вже Ющенко буде у цьому найменш зацікавлений, бо при такому парламенті в суспільстві лише формуватиметься запит на сильну президентську владу, чим він і спробує скористатися як ніколи", - додає Цибулько.

Обговорити на форумі