друкувати


Коломийщина: День Конституції і молоді – чергова галочка?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-29 03:49:46
Учорашня неділя принесла українцям аж два свята: День молоді і День Конституції, які по різному відзначались у різних куточках України. Та й як не святкувати, якщо наша Конституція, ухвалена 1996 року, передбачила для українців чи не найбільше прав у світі.

Наприклад, наші громадяни мають гарантоване Конституцією право на працю в Україні (а не на заробітки в Португалії, Італії, Чехії і т.д.). Ми також маємо право на безкоштовну охорону здоров’я у державних медичних закладах, на здобуття освіти у вищих навчальних закладах, на житло, на судовий захист, і ще багато різних прав. На усі ці права має бути фінансове підґрунтя, тобто, закладена державою спроможність до виконання усіх задекларованих прав і свобод громадян. Існує приблизний підрахунок того, скільки грошей потрібно на реалізацію усього, гарантованого нам Конституцією. Так от, право на безкоштовне медичне обслуговування у нас тепер забезпечується лише максимум на десяту частину від потреби. А для того, щоби гарантувати усім громадянам закладене у Конституції право на житло, не вистачить навіть двох бюджетів – 200 мільярдів гривень. Так що не дивно, що ця стаття не працює – вона й не може працювати!

Тобто, так чи інакше, права ми маємо, але можливостей – ні. Тож дуже символічним є те, що День молоді та День Конституції співпали у часі, бо якраз молодь найбільше потребує підтримки держави. Саме молодим важливе право на освіту, на роботу і житло. Тим часом, усі ці проблеми, у кращому разі, покладені на плечі батьків, які часом у всьому собі відмовляють заради здобуття чадом престижної освіти, вирішення житлової проблеми, працевлаштування. Статистика говорить сама за себе: в Україні не мають власних осель 800 тисяч молодих сімей. І якраз у цих молодих сім’ях народжуються близько 80 відсотків дітей. При цьому зі ста відсотків молодих сімей менш ніж третина забезпечені житлом. Один відсоток живе у непристосованих умовах, близько п’яти відсотків – у гуртожитках і комунальних квартирах, а тридцять відсотків молодих пар узагалі не мають де жити. Не рятує ситуацію квартирна черга для молодих сімей – з неї знімають при досягненні людиною 35 років. Не вирішила проблему і гучно розрекламована концепція формування соціального житла, механізм якої досі не зрозумілий. Отож на учорашніх святкуваннях двох визначних дат на різних рівнях лунали схожі побажання: щоб наша молодь по справжньому відчувала на собі конституційні можливості.

Про це йшлося і на урочистостях у Дебеславцях Коломийського району. Цього року на Коломийщині вирішили не організовувати традиційне районне свято до Дня молоді і Дня Конституції, а відзначати їх на місцях. Тож усі села за прутської зони зібрались на молодіжний фестин до Дебеславців, який відбувся на місцевому стадіоні. Тут особливої уваги удостоїли молодих – заступник голови Коломийської РДА Богдан Болюк привітав юнь і вручив молодіжному активу села почесні грамоти. Відзначив кращих сільських артистів, співаків і спортсменів і сільський голова Богдан Бойчук. Місцеві аматори підготували веселу концертну програму. А потім усе село бавилося на карооке, вболівало за своїх спортсменів під час волейбольних і футбольних поєдинків, гаряче підтримувало екстремалів, які долали дистанцію у мішках і тягнули легковик на відстань 500 метрів. Молодь бавилася аж до ночі, організувавши дискотеку прямо під зорями. Дівчата і хлопці, з якими того дня випало спілкуватись, оптимістично зауважували, що, звісно, їм хотілось би відчувати себе захищенішими, мати впевненість у завтрашньому дні, більше покладатись на державу. Але вони вже звикли вирішувати усі проблеми самотужки або з допомогою батьків, тож розраховують виключно на власні сили і на підтримку батьків. А День молоді сприймають як ще одну "галочку", яку держава поставить собі в залік турботи про своє ж майбутнє. Бо навіть дозвілля молодь влаштовує собі сама, своїми силами і за власний кошт…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі