друкувати


Новина про смерть Джексона обвалила найбільші сайти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-29 03:10:40
Після повідомлення про смерть легенди сучасної поп-культури Майкла Джексона майже всі найбільші інформаційні сайти працювали з досить помітними затримками. Вкрай складно було зайти на новину про співака на сайті BBC, майже не відкривався сайт CNN, Вікіпедія також тимчасово перевела статті про Джексона в режим "тільки читання".

Cмерть Майкла Джексона позначився і на стабільності роботи пошукової машини Google, яка обслуговує англомовних користувачів. На запит "Michael Jackson" Google реагував як на DDoS-атаку - попередженням "your query looks similar to automated requests from a computer virus or spyware application" (ваш запит виглядає як автоматичний запит від комп'ютерного вірусу).

Першими про смерть співака повідомили не інформагентства або телеканали, а маловідомі сайти і блогери. Першим про госпіталізацію Джексона повідомив сайт TMZ.com, що спеціалізується на селебріті-новинах, цей ресурс в 00:30 за київським часом з посиланням на персонал клініки, куди був доставлений співак, написав, що Джексон доставлений до них без пульсу з зупинкою серця, причому негласно лікарі відразу ж заявили, що запустити серце співака буде вже неможливо.

Найбільші інформагентства, такі як AP або Reuters, на той момент ще мовчали. Не було новин і від найбільших телеканалів.

Через буквально пару хвилин після публікації на TMZ більше сотні зареєстрованих редакторів енциклопедії Вікіпедія кинулися додавати записи в сторінку про Джексон.

Згідно з даними статистики, до 1:00 на сторінку, присвячену співакові було зафіксовано майже 10 000 звернень. Втім, багато користувачів енциклопедії поспішили повідомити, що Джексон поки не мертвий. "Він не мертвий, це попередні редакції сторінок, ще раз повторюю, він не мертвий", говорили кілька коментарів під новими записами.

На сторінці Джексона в Википедии розгорнулися справжні баталії: одні редактори спішно замінювали "є" на "був", "живе" на "жив" і т д. Ще через 15 хвилин адміністрація Вікіпедії майже на 2,5 години взагалі відключила частину сторінок енциклопедії, пояснивши це технічними проблемами на серверах.

Приблизно в 1:15 про те, що Майкл Джексон в дуже важкому стані доставлений в лікарню повідомив сайт газети Los Angeles Times, після чого в свої стрічки відомості про критичному стані Джексона запустили Reuters, AP, Bloomberg, BBC та CNN. При цьому всі вони повідомляли, про неясно стані Джексона: за одними даними він був підключений до апарата штучного серця, за іншими співак впав у кому, на третій він вже мертвий.

У підсумку, приблизно в 2 години по Києву практично всі ЗМІ з посиланням на офіційних представників лікарні повідомили: "Джексон мертвий". Відразу після цього тисячі коментарів стали з'являтися на сервісах Twitter, Facebook та інших.

Новини про Майкла Джексона і про те, що прихильники натовпом збираються навколо лікарні, де помер співак, з великим відривом знаходяться в топі всіх найбільших новинних і блог-сервісів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі