друкувати


Військові йдуть на прощу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-29 11:22:08
Військові України готуються до проведення Першого Всеукраїнського військового паломництва під гаслом: "Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться".

На Тернопільщині, у Марійському духовному центрі, що у селі Зарваниця, відбулося засідання організаційного комітету з проведення Першого Всеукраїнського військового паломництва. До складу комітету увійшли представники Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Головного управління Внутрішніх військ МВС України, Державної прикордонної служби, Української Греко-Католицької Церкви. На робочому засіданні були обговорені і відпрацьовані план та організаційні заходи проведення паломництва у Марійському духовному центрі протягом 19-20 вересня цього року, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

За словами представника Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України підполковника Руслана Коханчука, кожен народ має свої святині, невід’ємні від власної історії.

"Зарваниця – це село, яке не має прохідної дороги, воно знаходиться в кінці дороги. Кожен повинен прийти сюди і замислитися, на якому він знаходиться шляху. Зарваниця важлива для кожної людини, не залежно від того, носить вона військовий однострій чи ні – це всеукраїнська святиня"

За словами заступника керівника відділу Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справі душпастирства силових структур України отця Любомира Яворського, ідею проведення такого військового паломництва виношували вже давно. Українські військові делегації вже тривалий час щороку їздять з паломництвом до міста Люрд, що у південно-західній частині Франції, і цей захід є дуже позитивним та ефективним. Але до цього паломництва ми не можемо задіяти усіх бажаючих військовослужбовців, адже це вимагає великих коштів та зусиль. Тому, аби залучити до паломництва до святих місць якнайбільше воїнів, ми вирішили організувати подібний захід в Україні.

"Можливо саме завдяки військовому паломництву зможуть примиритися воїни УПА та Радянської армії. Спеціально на паломництво не будемо запрошувати тих чи інших, але знаємо, що у військових формуваннях є прихильники як однієї, так і другої сторони. Місце, де відбулося чудо, де з’явилася Пресвята Богородиця, може об’єднати колишніх військових", – підкреслив отець Любомир Яворський.

У свою чергу, підполковник Руслан Коханчук підкреслив важливість того, щоби представники Збройних Сил та інших військових формувань пригадали, що вони водночас є слугами миру. "Військові відкриті до Бога. Для військовослужбовця Збройних Сил важливо мати внутрішню опору та переконання, що його справа потрібна не тільки нашим сім’ям, але й народу та Батьківщині, яким військові служать", – підкреслив підполковник Руслан Коханчук.

Учасники засідання оргкомітету вклонилися образу чудотворної ікони Зарваницької Божої Матері та отримали благословення перед мощами святих мучеників перших віків християнства. До паломництва планується залучити значну кількість офіцерів, які безпосередньо у місцях дислокації військових частин та формувань організовують і проводять духовно-просвітницьку роботу та впливають на процеси задоволення релігійних потреб військовослужбовців.

Загалом, участь у військовому паломництві візьмуть понад 1000 військовослужбовців усіх силових структур України. Під час паломництва заплановано проведення панахиди за тих людей у погонах, які загинули, виконуючи службовий обов’язок у військових конфліктах, під час миротворчих місій, захищаючи спокій громадян України та інших держав у мирний час.

Також на перше військове паломництво будуть запрошені керівники всіх військових та правоохоронних формувань, а також Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України. Очікується, що в подальшому подібне військове паломництво відбуватиметься щороку.

Обговорити на форумі