друкувати


Коломийські "гуцулики" найспритніші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-29 10:07:58
На Івано-Франківщині готувалися до всеукраїнських кінних змагань. Перший етап відбувся цими вихідними в Чернівцях. Для місцевих заводчиків з Коломийщини це неабияка подія.

Є можливість показати справжніх представників "гуцульської" породи, яка ледь не зникла у вісімдесятих роках минулого століття. Так семирічного "гуцула" Малахіта – гордість місцевих конярів — фахівці визнали найкращим представником породи в Україні та Європі. "Гадаю, що він про це знає, — каже, усміхаючись, коняр Віталій Антонюк. –Тварина показує свій темперамент, не стоїть на місці, на виставці з "батмана" виходить на задніх ногах", повідомляє СТБ.

Коні-"гуцулики", походять від дикого Карпатського "Тарпана" та Арабського скакуна. Основні ознаки – кремезні спина та ноги. Вони неперебірливі в харчах, здатні витримувати зміну атмосферного тиску в горах. Місцеве населення використовувало їх для випасання худоби. За часи перебудови ця порода привабила чимало закордонних покупців. Коней масово вивозили з їхнього природного середовища. Тільки останнім часом селекцію почали відновлювати. Догляд за кіньми – ціла наука. Найбільше уваги приділяють зачісці. Для цього використовують спеціальні гребінці і шампуні для коней, ця грива – від народження, він її передає лошатам.

Нині в Україні налічується зо півтисячі коней "Гуцульської" породи. Щоб зберегти популяцію цього замало. Тільки від 2005 року почали влаштовувати змагання цих конячок. Цьогоріч відібрали чотирьох найкращих представників з Прикарпаття. Вони мають усі шанси потрапити на всеукраїнський конкурс.

Обговорити на форумі