друкувати


Криза не шкодить Коломийщині обробляти землю за новою технологією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-27 06:11:38
У середині червня у Києві, на 21 Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку "Агро-2009", яку відвідав і Президент України Віктор Ющенко, особливою увагою користувались три речі: очісувальні жниварки, технології мінімального обробітку землі та виготовлення біоетанолу. При тому, що перші два пункти – винахід не сьогоднішній і навіть не вчорашній, нарешті у час кризи руки дійшли і до них.

Активніше, ніж раніше, господарників цікавила технологія "Ноу тіл" (Nо-Till), яка вже тривалий час використовується у США та інших країнах світу. Землю за цією технологією не орють, а сіють просто на стерню.

Плюси: значно заощаджуються витрати пального (у деяких випадках – у 5-6 разів), кошти на оплату праці, а собівартість центнера пшениці виходить значно меншою.

Найбільший недолік: урожайність при використанні "Ноу тілу" (Nо-Till) таки менша, особливо у перші три роки. Тож у деяких господарствах, які мають мало ріллі, але багато робочих рук, ідея мінімального обробітку не приживеться.

Натомість, якщо у структурі собівартості надто великий відсоток займає пальне та оплата праці, - "Ноу тіл" (Nо-Till) себе повністю виправдає. Фахівці стверджують, що існує також залежність від того, що саме висівати на полі. Якщо йдеться про так звані енергетичні культури – сою і ріпак, - то у цьому випадку, кажуть агрономи, зменшення урожайності майже не помітне.

Але чи не найбільша вада "Ноу тілу" (Nо-Till): спеціалізована сучасна техніка, яка дозволяє працювати за спрощеною системою, коштує значно дорожче, ніж універсальна. Хоча, як свідчать фахівці з аграрного міністерства, вони – за дешеву технологію обома руками. І навіть обіцяють знайти кошти для фінансування господарств, які переходитимуть на "Ноу тіл".

Поки міністерство шукає кошти і планує впровадження нових технологій, на Коломийщині ощадний метод обробітку землі уже успішно застосовується на землях господарства "Ценявське". Тут надійно прижилась фірма "АГРО-ЕСТ", яку очолює італієць Даріо Маурі. Сам добрий господарник, він охоче взявся обробляти наші землі і переконав уже майже всіх, що технологія "Ноу тіл" (Nо-Till) має велике майбутнє. Тут уже всі 600 гектарів обробляють за технологією "Ноу тіл" (Nо-Till), мають для цього спеціальну сівалку, яка дає змогу посіяти у день до 40 гектарів збіжжя.

2 липня "АГРО-ЕСТ" зустрічатиме гостей: сюди приїдуть господарники з усієї області для того, щоб перейняти досвід і може, навіть, згодом запровадити його у себе. Організатором наукового семінару з землеробства є Коломийська дослідна станція, яка попередньо вивчила господарський досвід передових аграріїв району і розробила маршрут, яким учасники семінару "мандруватимуть" від господарства до господарства. У "АГРО-ЕСТІ" гостям покажуть сівалку, з допомогою якої здійснюється ощадний обробіток землі, запропонують екскурсію полями, на яких колосяться озима пшениця, ячмінь, овес, кукурудза. Фахівці з дослідної станції відзначили гарний стан кореневої системи зернових, помітили, що гарно закущився ячмінь: якщо у рослинах на дослідній є по два колоски, то у "АГРО-ЕСТі" - уже по чотири.

У "АГРО-ЕСТІ" планують показати учасникам семінару фільм про свій досвід обробітку землі за технологією "Ноу тіл", Даріо Маурі планує з допомогою цифр і фактів довести колегам – прикарпатцям переваги технології, яка давно прижилась за кордоном. Це перший візит аграріїв до господарства, яке працює за новою технологією. Якщо спочатку сусіди-господарники тільки придивлялись до незвичних їм методів роботи Даріо, то тепер охоче перейматимуть досвід. Тим більше, що результати роботи не забаряться: у липні Даріо планує збирати озиму пшеницю, решту зернових, а потім, у серпні, на цій же площі посіє ріпак…

Автор: Маґда Николишин, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі