друкувати


"ВелоКраїна" підбила підсумки першого року існування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-26 05:43:18
В Яремче вже 10 місяців втілювався в життя проект "ВелоКраїна", який реалізовується за сприяння Європейського Союзу. Про перші результати роботи розповів Віктор Загреба, менеджер проекту, на семінарі "Підсумки впровадження проекту "ВелоКраїна" у пілотному регіоні – Яремчанщині".

При в’їзді до міста відразу ознаковано межі цікавої, нової країни для велосипедистів. На білборді на зеленому фоні напис "Вас запрошує "ВелоКраїна".

Вперше "ВелоКраїна" завітала до Коломиї ще навесні і вже тоді розповідали про далекоглядні плани розвитку велотуризму на Прикарпатті, а вже сьогодні керівники проекту пожинають плоди своєї плідної праці. На семінарі були присутні гості з Рахова, Косова, Коломиї, Чернівець, Верховини – саме ці міста та їх околиці увійшли до кільця "ВелоКраїни". Надалі подібне організаційне дійство чекає своєї черги в цих регіонах і вже з вересня, як обіцяють керівники проекту, розпочнуться активні роботи. Мета проекту залишиться такою ж: залучити українських та іноземних туристів до екологічного, доступного та активного відпочинку в Карпатському регіоні і літній час та у міжсезоння. Для цього проводитиметься широка та клопітка робота. Потрібно буде створити інфраструктуру для велосипедистів та провести велику рекламну діяльність.

На даний момент в Яремчанському регіоні вже домарковуються останні маршрути. Всього вже облаштовано 18 маршрутів, а в планах на майбутнє ще понад 80. Є різна види маршрутів: радіальні та кільцеві. Розраховані вони на новачків, любителів та професіоналів, що з велосипедом "на ти". Довжина їх залежить від складності та складає від 7 до 45 кілометрів. Якщо забажаєте проїхатися одним з маршрутів, то шукайте номери від 301 до 319. Кожен маршрут має свій колір та свою унікальну назву. Над розвідкою та маркуванням працювали волонтери з багатьох міст і навіть з сусідньої Білорусії. Також "ВелоКраїною" розроблено карту веломаршрутів, яку надруковано накладом 1000 примірників і кожен охочий може завітати у "Візит-центр" та отримати там безкоштовно карту та всю інформацію про цей чудовий край та на що слід звернути увагу.

Протягом всього маршруту можна буде побачити місця відпочинку. Спочатку їх планувалося просто відновити, але з’ясувавши реальний стан речей, стало зрозуміло, що легше побудувати нові та надійні альтанки, де кожен зможе заморити черв’ячка чи перечекати зливу. Таких місць вже є 6. Вони знаходяться у Микуличині, Татарові, Ворохті та в Яремче.

Ще однією новинкою міста є велостоянки, які розміщені в дуже вигідних місцях для велосипедистів. Їх вже встановлено у 70 місцях (біля кафе, магазинів, музеїв, крамниць, інформцентрів монастирів та автостанції). У кожній велосадибі також є свої велостоянки, які значно полегшують життя туристам на двох колесах.

Вже готові 10 велосадиб прийняти гостей звідусіль. А ще таких закладів планується створити 20. Вони отримують активну рекламну підтримку та матеріально-технічну допомогу. Відпочинкові заклади вже функціонують В Яремче, Микуличині, Ворохті, Яблуниці, Поляниці, Татарові. На семінарі були присутні власники деяких садиб і змогли поділитися першим досвідом прийому гостей на велосипедах. Казали, що таких невибагливих клієнтів ще не бачили. Треба велосипедистові не багато: місце для ночівлі, мати велосипед де залишити та помитися.

Віктор Загреба розповів про те, що європейський досвід вони не тільки втілюють в себе, але й передають далі... тим же європейцям. Під час візиту у Румунію колеги з Євросоюзу були приємно здивовані, що такий проект існую і набирає в нас обертів, але одночасно і з гіркотою визнали, що в них ще такого нема. Наші менеджери проекту люб’язно погодилися надати всіляку інформаційну допомогу сусідам. Не лише з-за кордону цікавляться проектом. Завдяки змістовній рекламній діяльності "ВелоКраїну" знають вже по всій Україні. Часто лунають на адресу офісу "ВелоКраїни" в Яремче дзвінки з усіх куточків країни з питаннями як реалізувати щось подібне в інших регіонах.

Крім журналістів, на семінарі ще були присутні і координатори проекту в інших регіонах. Їх зібрали, щоб показати, що вже зроблено та проговорити деталі співпраці. В подальшому естафету створення нових меж "ВелоКраїни" переймуть інші райони.

Семінар проходив в "Центрі соціальних та ділових ініціатив", який побудований також за проектом, який підтримується Європейським Союзом. Там розміщено цікаву експозицію всієї доступної інформаційної літератури. Там функціонує краєзнавчий музей, який на стадії розробки. Також там облаштовано конференц-зал, в якому є проектор. Присутнім на проекторі демонстрували відеоролики, на яких відзнято моменти розвідки та маркування веломаршрутів.

Загалом візит до Яремче показав наскільки можна вдало використовувати можливості, які надаються Євросоюзом в рамках транскордонної співпраці та добросусідства. Місто живе в ногу з сьогоденням та запрошує інших приєднатися для поширення культури відпочинку на велосипедах.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі