друкувати


Коломийська ОПОРА планує провести моніторинг прозорості діяльності міськради

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-26 04:48:56
Коломийське представництво Громадянської мережі ОПОРА представляє проект "Підвищення прозорості прийняття рішень та відповідальності чиновників".

Ми розуміємо, що стимулом для органів влади до максимально прозорої є громадський контроль за їх діяльністю. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА реалізовуватиме даний проект з метою запровадження системного громадського контролю за діяльністю Коломийської міської ради,. В його рамках планується не лише провести моніторинг прозорості діяльності міськради, але й підвищити моніторингову спроможність місцевих громадських організацій та неінституціалізованих об’єднань громадян. Для них планується провести спеціалізований тренінг, на якому буде розказано теорію та практику моніторингу дій влади.

Для забезпечення вільного доступу громадян до проектів рішень Коломийської міської ради, бюджету міста, регламенту Коломийської міської ради та передвиборних програм політичних сил, що представлені в міськраді, створено спеціальний розділ на сайті http://sektor-3.org/ , база якого постійно доповнюватиметься. Завдяки цьому розділу громадяни зможуть відстежувати чи співпадають пріоритети, зазначені у передвиборних програмах, з реальними пріоритетами роботи міської ради.

У рамках проекту також поставлено завдання підвищити актуальність таких питань як доступ до інформації про діяльність міської ради та підзвітність фракцій у міськраді перед виборцями. Для цього будуть організовані публічні дискусії (круглі столи) між владою, громадським сектором та ЗМІ. Про кожний етап проекту громаді повідомлятиме інформаційний бюлетень, в якому публікуватимуться проміжні результати проекту. Таким чином, в комплексі буде охоплено широку аудиторію включно з членами громади, місцевою владою, громадськими організаціями та незалежним експертним середовищем.

У кінці грудня цього року буде оприлюднено підсумковий аналітичний звіт, що формуватиметься експертами ОПОРИ на основі результатів моніторингу реалізації місцевих політик Коломийською міською радою. Він стане інструментом публічного впливу громадського сектору на владу для виконання зобов’язань, які вона взяла на себе, заради прийняття рішень, що відповідають потребам громади. Крім того, аналітичний звіт стане базою, на основі якої громадський сектор зможе надалі ефективніше контролювати владу.

Публічна увага до Коломийської міської ради сприятиме пришвидшенню процесу впровадження принципів прозорої політики, стимулюватиме місцеву владу до діалогу з громадою міста, незалежним експертним середовищем та громадським сектором.

Даний проект є комплексним і передбачає не лише моніторинг, але й систематичне інформування широкого кола громадськості про отримані результати та надання громадському сектору знань про інструментарії контролю влади, що матимуть місцеву географічну прив’язку. Його реалізація стала можливою завдяки підтримці Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Іван Маруняк, Інформаційна служба Коломийського представництва Громадянської мережі ОПОРА
Тел. +3 8 (063) 628 67 68, +3 8 (097) 729 07 09 E-mail: i.marunyak@opora.org.ua


Обговорити на форумі