друкувати


А.Яценюк закликав провідних політиків відкликати свої проекти змін Конституції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-06-26 04:12:42
Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" Арсеній Яценюк під час прес-конференції у Києві 26 червня закликав провідних політиків відкликати свої проекти змін Конституції, які вони внесли на розгляд до Парламенту.

"В день Конституції у мене тільки одне звернення до тих політиків, які внесли свої проекти Конституції - усвідомте, Конституція це не ваш документ. Конституція – це документ нації і держави, відкличте їх, займіться справами. Займіться тим, щоб вивести країну з кризи, тим, щоб навести хоч якусь стабільність в державі", - наголосив Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба Івано-Франківського обласного осередку ГО "Фронт Змін".

Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" додав, що сьогодні Основний Закон України потребує захисту від політиків. "В інженерів є спеціальні засоби та методи, які не дають можливості без відповідної фахової підготовки змінити те, чи інше програмне забезпечення і втрутитися в той чи інший механізм – "Захист від дурня". Українська Конституція, на превеликий жаль, не має сьогодні такого захисту, отже свято Конституції України в цьому році буде знаковим. Знакове тим, що у нас усе-таки є Конституція, ми все-таки змогли захистити свої конституційні права, і ми не дали можливості двом українським політикам написати Конституцію під себе", - додав він.

Арсеній Яценюк пояснив, що для захисту української Конституції ініційовано всеукраїнський референдум. "Щоб не відбулося те, що було спробою конституційно перевороту буквально декілька тижнів тому, є єдиний інструмент – це, звичайно, референдум. Це безпосереднє, пряме волевиявлення людей, які скажуть, яку країну вони хочуть мати і яка конституція в Україні повинна бути", - заявив лідер "ФРОНТУ ЗМІН".

"Наше завдання - убезпечити українських політиків від змін до української Конституції, від змін, які передбачають тільки одне - побачити себе у цій Конституції, побачити своє крісло, свої особисті інтереси і інтереси тих людей, які контролюють Парламент та їхні політичні сили. Ми повинні усвідомити, що таке конституція для держави – це проект країни. Конституція є основним елементом будь-якої держави і країни", - сказав Арсеній Яценюк.

Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" додав, що сьогодні основне завдання - не зміни Конституції, а виконання чинної. "Яку конституцію не дай українським політикам, вони все рівно з неї зроблять комплект макулатури. Тому найважливіше - примусити їх виконувати чинну Конституцію", - зазначив він.

Арсеній Яценюк запропонував винести на всенародне обговорення такі 3 принципи конституційної стабільності:

- Будь-які конституційні зміни повинні прийматися тільки після винесення на всенародний референдум, після широкого громадського обговорення.

- Необхідно гарантувати, що в разі проведення референдуму прийняті зміни будуть включені в текст Основного Закону. Політики повинні нести персональну відповідальність за втілення прийнятих під час референдуму змін.

- Терміни проведення всіх виборів повинні бути гарантовані Конституцією. Їх слід чітко прописати таким чином, щоб жоден політик, який хоче самовільно продовжити свої повноваження, не міг би цього зробити.

Обговорити на форумі